Vücuttaki Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanan demir eksikliği, kanla birlikte vücuttaki oksijen eksikliğine de neden olmaktadır.

Demir eksikliği, bayanlarda hatta hamile bayanlarda ve bebekler ile küçük çocuklarda daha fazla görülmektedir.

Kansızlıktan sonra vücuttaki oksijen seviyesi de düşer. Daha sonra vücuttaki organlar fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelir ve demir eksikliğinin belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Demir eksikliği belirtileri görülen kişi hemen doktora başvurmalıdır. Bilhassa hamileler ve et yemeyen kişiler risk taşımaktadır. Demir eksikliği veya anemi, doktor tarafından umumiyetle kan tahlili ile teşhis edilir. Kan tahlili sonucunda doktorun değerlendirmesi gereken çeşitli veriler vardır ama en önemli veri hemoglobin seviyesidir.

Sağlıklı bir insanda hemoglobin seviyesinin 11 g/dl üzerinde olması beklenir. Hemoglobin 9,5-11 g/dl arasındaysa hafif anemi, 8-9,5 g/dl arasındaysa orta şiddette, 8’in altında ise şiddetli anemi var, demektir. Doktorlar, kişide demir eksikliği olduğunu teyit etmek için serum ferritin testi adı verilen diğer bir kan testi daha yapabilir.

demir-iceren1Doktorlar, kişide demir eksikliği olduğunu teyit etmek için serum ferritin testi de yapabilir. Demir eksikliği teşhis edilirse, doktor demir hapları yada demir şurubu ile demir seviyesinin normale çıkmasını sağlar.

Demir eksikliği teşhis edilen kişi doktorun dediklerini aynen uygulamalı ve ilaçlarını düzenli kullanmalıdır.

Bunun yanında beslenmenizde bazı değişiklikler yaparak, demir eksikliğini daha çabuk giderebilirsiniz. Kırmızı et ve sakatat gibi bol demir bulunan gıdalar tüketmek ve bu gıdaların yanında yenilmesi ve yenilmemesi gereken gıdalara dikkat etmek gibi bazı tedbirler alabilirsiniz. Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz.

Kafein tüketimini kontrol altına alın: Yemeklerle çay, kahve ve kola içmek demir emilimi olumsuz etkiler.

Demir ve kalsiyumu aynı anda tüketmeyin: Kalsiyum kemikler için gereklidir ama demir ile birlikte alındığında demirin emilmesini engeller. Mesela, et yedikten sonra süt içerseniz sütteki kalsiyum etteki demiri almanıza engel olabilir. Süt, peynir ve yoğurdu yemeyi sakın tamamen kesmeyin yoksa D vitamini eksikliği ile karşılaşabilirsiniz.

C vitamini alın: C vitamini; tahıl, fıstık ve bakliyat gibi nebati gıdalardaki demirin daha çok emilmesini sağlar. Yemekte portakal yada kivi gibi C vitamini içeren meyveler yemek daha çok demir almanızı sağlayabilir.

Fitik asidi azaltın: Baklagiller, fıstık türü bitkiler ve tam tahıllar fitik asit yada fitat diye sindirilmeyen bir madde içerir. Bu madde gıdalardaki demirin emilmesini zorlaştırır. Fasulyeyi suda bekletmek ve yemekleri iyi pişirmek fitik asidi azaltır ve daha çok demirin kana geçmesini sağlar.