Yumurtasını bırakan folikül, etrafından bir miktar sıvı alarak sarı cisim (korpus luteum) denilen bir yapı haline gelir. Bu yapıdan ise, fazlaca progesteron ve az miktarda östrojen salgılanır. Korpus luteum 14 gün kadar kendini korur. Korpus luteumun devamlılığı LS hormonu ile sağlanır. LS (prolaktin) ayrıca süt bezlerinin gelişmesini sağlar.
Progesteron döl yatağı mukozasını uyarır, yine burada döllenen yumurtanın yerleşmesi için döl yatağının hazır hale gelmesini sağlar. Progesteron hormonu ayrıca döllenme olmuşsa uterus kaslarını dinlenmeye zorlayarak gebeliğin devamını sağlar.
Sonuçta yeni bir ovulasyona engel olur. Ayrıca progesteron süt bezlerinin gelişmesine de etki eder. Progesteron, östrojenle birlikte menstürasyonun düzenlenmesinde önemli rol oynar. Bu süreçte yumurta hücresi kanalda ilerlemeye başlar. Eğer bir spermle karşılaşırsa döllenir.
Bu evrede progesteron hormonu etkisiyle rahim içinde bazı değişmeler meydana gelir. Rahim büyür ve iç çeperi süngerimsi bir hal alır. Rahim dokusundaki kılcal damarlar genişler, kan ve mukus salgısı miktarı artar. Bu değişiklikler sayesinde rahim, embriyonun tutunup gelişmesi için hazır hale gelmiş olur. Progesteron salgılanması gebeliğin dördüncü ayına kadar korpus luteumdan, daha sonra plasentadan gerçekleşir.