İslam Ve Din Bilimleri Mezunları Nerelerde Çalışır?



İlahiyat Fakültesi içerisinde eğitim veren İslam ve Din Bilimleri bölümü dört yıl süren bir bölümdür. Bu bölümün puan türü YGS-4 olarak belirlenmiştir. Bölüm öğrencileri lisans öğrenimi boyunca hadis tarihi, sistematik kelâm, çağdaş İslam tarihi ve akımları, İslam mezhepleri, tasavvuf yöntemleri, Arapça tercüme ve Arap dili gibi dersler görür.

İslam ve Din Bilimleri bölümü mezunlarının çalışma alanlarının başında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki kadrolar yer alır. Burada İslamın tanıtılması, Kuran-ı Kerim ile ilgili çalışmalar ve ibadet merkezlerinin yönetilmesi gibi görevlerde bulunmaları mümkündür. Kuran-ı Kerim'i temel olarak Hz. Muhammed'in ahlakını ve öğütlerini, okullarda ve diğer eğitim kurumlarda doğru bir şekilde aktarılması için çeşitli müfredat çalışmaları da bu kurumda yapıldığı için bölüm mezunları bu görevlerde aktif bir şekilde bulunabilir.

Bu bölümden mezun olan kişiler KPSS puanı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde öğretmen olarak görev yapabilir. Bunun için bölümden mezun olduktan sonra pedagojik formasyon sertifikasına sahip olunması gerekir. İslam ve Din Bilimleri bölümü mezunları Anadolu ve fen liselerinde eğitim verebileceği gibi imam hatip liselerinde de müdür, idareci veya öğretmen olarak görev yapabilir.

Bölüm mezunları görülen ana dersler üzerinden birisinde uzmanlaşması için yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayabilir. Bu eğitim sürecini tamamlayan mezunların İlahiyat Fakülteleri'nde görev yapabilmesi için kadro alabilmesi mümkündür. Bu fakülte içerisinde doçent, yardımcı doçent veya profesör olarak ilerlemeleri söz konusudur. Akademik olarak bu eğitimi alan mezunlar, devlet okullarında müdür, uzman veya uzman yardımcısı olarak idareci pozisyonunda görev alabilmesi de mümkündür.

İslam ve Din Bilimleri mezunları, yazarlık ve eğitmenlik yaparak da özel kurumlarda görev yapabilir. Kuran-ı Kerim ilmihali için çalışmalarda bulunan yayınevlerinde ve diğer ibadet kurumlarında yazar veya çevirmen olarak görev yapabilir. Bununla birlikte müftülüklerde idareci olarak görev yapabilir, camilerin programlarını belirleyebilir. Bu kadrolarda görev yapan kişiler, özellikle Ramazan ayı ve diğer önemli günler için gerekli olan planlamaların yapılmasını sağlar.