Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Mezunları Nerelerde Çalışır?
Türkiye'de genellikle Turizm Fakülteleri'nde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün amacı bu bölümü okuyan öğrencilere mutfak yönetimi, restoran, kafe-bar, yiyecek-içecek yönetimi gibi konularda eğitim vermektir. Dış dünyada rekabet edebilen bilgi ve deneyimle donatılmasının yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında mutfak kültürü konusunda eğitimli personel ve yönetim kademesi için şefler eğitmek bölümün diğer amacıdır.
Bu program boyunca özellikle ilk etapta Türk mutfağı kültürü ve daha sonra da yabancı mutfak kültürü alanında eğitimler vererek, Türk mutfağının dünya mutfakları arasında yer alması amaçlanmıştır. Bu anlamda, dört yıllık lisans eğitimi boyunca öğrencilere en baştan başlayarak en yüksek seviyeye kadar yemek yapma sanatının bütün detayları öğretilir. İş yaşamında ihtiyaç duyulacak iletişim ve yönetim becerileri konusunda da eğitim alırlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün iş olanakları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları ağırlıklı olarak yurt içi ve yurt dışı beş yıldızlı otellerde ve restoranlarda mutfak ekibinin veya bu işletmelerde yiyecek-içecek pazarlamacılığı bölümünde çalışabilir. Bunların yanı sıra gıda işletmesinde yeni ürün geliştirmede, yiyecek-içecek sektörünün eğitim veren kurumlarında, hava firmalarıyla çalışan yemek şirketlerinde ve görsel veya basılı yayın kuruluşlarında çalışırlar. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü İngilizce bilmek kariyer geliştirme konusunda oldukça etkilidir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları daha önceleri görevini büyük müşteri kitlesine sahip olan otel ve restoranlarda yapmaktaydı. Uzun süre aşçılık yapanlar veya yurt dışında lisans düzeyinde eğitim alanlarda bu alanda etkili olabilir.
Bunların yanında;
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları nadir olarak kamu sektöründe çalışır. Türkiye'de gıda alanında madde işleyen, müşteri sayısı yüksek otellerde ve restoranlarda çalışılır.
- Bölümde başarılı ve yetkin olan öğrenciler akademik kariyerini geliştirerek üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilir.
- Girişimci olup kendi kafe, bar veya restoranını kurabilme ve işletebilme imkânı vardır.
- Son dönemde Türkiye'de turizmin gelişmesi ve hizmet alanında yiyecek-içecek ve eğlence üzerine hizmet veren otel ve restoranlarda artış olması rekabetin getireceği müşteri memnuniyetinin önem kazanmasıyla gelecek yıllarda bu bölümde eğitim alanlara talep artacaktır.