Çocuk Gelişimi Mezunları Nerelerde Çalışır?


Psikolojik, sosyal ve kişisel olarak çocukların gelişimlerini sağlamayı amaç edinen Çocuk Gelişimi bölümü son yıllarda giderek önemi artar hale gelmiştir. Çocukların fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal alanlarında gelişim sağlanması için eğitim planları hazırlayan kişiye çocuk gelişim uzmanı/öğretmeni denir.

Çocuk Gelişimi mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğretmen olarak çalışabilir. Bunun için KPSS’ye girerek öğretmen atama dönemlerinde başvuru yapmaları gerekir. Teknik ve mesleki liselerde, kız meslek liselerinde, halk eğitim merkezlerinde kadrolu öğretmen olarak çalışabilirler. Ortaokul ve ilkokullarda okul öncesi öğretmeni olarak çalışırlar. Bağımsız anaokullarında öğretmen ve yönetici olma imkânları vardır.

Özel yuvalarda, gündüz bakım evlerinde, kreşlerde çocuk gelişim uzmanı olarak görev alırlar. Özel anaokullarında ve okul öncesi eğitimi veren özel eğitim kurumlarında çalışabilirler. Sosyal hizmetler alanında çocuk ve gençlik merkezlerinde görev alırlar. Burada çocuk gelişim uzmanı unvanı ile çalışırlar. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı toplum merkezlerinde, okul öncesi öğretmeni, çocuk gelişim uzmanı olarak çalışabilirler. Bu kurumda çocukların sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişimlerini takip ederler. Hizmet verilen bölgede yaşayan çocukların eğitim hayatına kazandırılmasını sağlarlar. Bu çocukların problemlerinin saptanmasında ve çözülmesinde görev alırlar.

Aile danışma merkezlerinde ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında uzman olarak çalışırlar. Bu kurumlarda aile eğitimleri yaparlar. Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı çocuk evlerinde görev alırlar. Çocukların uyumu, problemlerinin saptanması ve çözüm yolları konularında bakım ve eğitim hizmetlerinin verilmesini sağlarlar. Çocuk evlerinin çalışma usullerine uygun olarak fiziksel engeli bulunan çocukların gelişimlerinin sağlanmasında ve topluma hazırlanmasında programlar yaparlar. Emniyet Genel Müdürlüğünde, Çocuk Şube Büro Amirliğinde çocuk gelişimciler görev alır. Çocukların çevresel faktörler sebebiyle yaşadıkları olumsuz durumların tespitini yaparlar. Aile, okul ve çocuk arasında iletişimi doğru sağlayarak çocuğun hayata hazırlanmasını sağlarlar. Çocukları suça sevk eden etkenlerin tespitinde polis teşkilatının diğer birimleriyle koordineli çalışırlar. Korumaya ihtiyacı olan çocukları tespit ederler. Uyuşturucu, madde bağımlığı gibi zararlı alışkanlıklardan çocukları uzak tutmaya çalışırlar.

Çocuk gelişimi mezunları 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlayıp yüksek lisans yapabilirler. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarının ardından üniversitelere başvuru yaparak akademik kadrolarda öğretim görevlisi olarak yer alabilirler. Ayrıca belli bir alanda uzmanlaşmayı da tercih edebilirler.