Kars hakkında bilinmesi gerekenler

Kars, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan, özellikle kış mevsimindeki soğuk havasıyla bilinen bir kent. Son dönemde Türkiye'nin en revaçta tatil rotalarından biri olan Kars, çok sayıda yerli turisti de ağırlıyor. Zengin bir tarihi birikime sahip olan Kars, doğasıyla da ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.





Kars, zengin tarihi birikimi ve doğasıyla dikkat çeken bir kent. Son dönemde özellikle gençler arasında popüler olan Kars, ziyaretçi akınına uğruyor. Kış aylarında bembeyaz bir kar örtüsüyle kaplanan Kars, fotoğrafçıların da mutlaka uğradığı rotalardan biri haline geliyor. İşte Kars hakkında bilinmesi gerekenler...

Kars nerede? Kars kentine nasıl gidilir?
Kars, Türkiye'nin kuzey doğusunda 2.347 kilometrelik yüzölçümüne sahip bir ildir. Ermenistan sınırında bulunan Kars, Ardahan, Erzurum ve Ağrı illerine komşudur. Kentin toplam nüfusu 118 bindir.

Kars'a, İstanbul ve Ankara'dan uçakla ulaşabileceğiniz gibi yine Ankara'dan hareket eden Doğu Ekspresi ile de gitmek mümkün. Son dönemlerde özellikle gençler arasında Doğu Ekspresi ile Kars'a gitmek epey revaçta. 25 saat süren bir tren yolculuğuyla Kars'a ulaşmak mümkün. Bilet fiyatlarıysa 47 Türk Lirası.
Kars Harakani Havaalanı'ndan kent merkezine 15 dakikalık bir taksi yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Kars Garı ise kent merkezinde yer almakta.

Kars tarihi hakkında bilinmesi gerekenler...
Kars ismi, milattan önce bölgede yaşamış olan Bulgar Türkleri'nin bir boyu olan Karsaklardan geldiği düşünülüyor. Paleotik dönemden beri yaşam alanı olan Kars, geniş düzlükleri ve platolarıyla bilinmekte. Tarihi Ani kentinin de Kars sınırları içinde bulunduğunu hatırlatalım. Ermenistan sınırındaki Akyaka ilçesinde bulunan Ani harabeleri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

11. yüzyılda Selçuklular hakimiyetine giren kent, Anadolu'da ilk Türk yerleşim yerlerinden de biridir. Osmanlı döneminde de imparatorluğun doğu sınırı işlevini yüzyıllar boyunca gören Kars, 93 Harbi (1878) sonrası Rus Çarlığı tarafından işgal edildi. 40 yıllık Rus yönetimi altında kalan kentte bugün de çok sayıda dönemin mimarisini yansıtan yapı bulunmaktadır.


Kars'ta görülmesi gereken yerler...
Kars, zengin bir tarihi mirasa sahip. Kentte çok sayıda tarihi eser bulunmakta. Kars'ı ziyaret eden turistler, ilk olarak tepedeki Kars Kalesi'ni mutlaka ziyaret etmekte. 12. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilen Kars Kalesi, kentin korunmasında çağlar boyu önemli bir işlev gördü.
Osmanlı döneminde kalan Cuma ve Topçuoğlu hamamları hala kullanılmaktadır. Kars Çayı üzerinde bulunan tarihi köprü ve Rus Çarlığı döneminden kalma yapılar, kentteki en önemli turistik mekanlar arasında yer alır.

Sarıkamış'ta bulunan ve Birinci Dünya Savaşı'ndaki facia anısına dikilen anıt da, bölgeye gelen turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca Sarıkamış Ormanları da bölgedeki önemli doğa merkezidir. Doğa güzellikleri bakımından bir diğer dikkat çekici bölge de Kars ile Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü'dür.
Kümbet Camii ya da Havariler Kilisesi olarak bilinen ve tarihi 10. yüzyıla dayanan yapı, Kars'ın en bilindik tarihi eserlerinden birisidir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani Harabeleri
Kars'ın güneydoğusunda merkeze 42 kilometrelik uzaklıkta yer alan Ani harabeleri, Arpaçay mevkinde bulunmaktadır. 10. yüzyılda Pakraduni Hanedanlığı döneminde inşa edilen Ani, dönemin en önemli Ermeni kentlerinden biriydi. Günümüzde Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani, turistlerin de mutlaka ziyaret ettiği yerler arasındadır.



Kars'ta ne yenir?
Kars'ta kaz eti, bal, Kars Kaşarı, kete gibi tatlar, kentin en önemli lezzetleri arasında yer alıyor.