Büyük Mavi Delik, Belize, Man-Pupu-Nyor, Kristal mağara, Roraima Dağı, Giant’s Causeway, Cehenneme Kapı, Sahra Gözü, Jostedal Glacier, Pamukkale, Antilop Kanyonu



Bugün gördüğümüz jeolojik yapılar, Dünya’nın tarihini ve Dünya’nın geleceğini tahmin etmemize yardımcı oluyorlar. Doğa olayları her yaştan ve her meslekten kişileri şaşırtır ve gelecekte de şaşırtmaya devam edecektir. Doğanın bu inanılmaz mucizelerini görmeniz için listemizi sizler için derledik.


Büyük Mavi Delik, Belize



Karayip Denizinde, Turneffe’nin (Belize) mercan adalarında bulunan ve Deniz kıyısından yaklaşık 100 mil uzaklıktaki Deniz Feneri Resifinde yer almaktadır. Sıra dışı bir güzellikteki bu su altı mağarası, köpek balıkları gibi çok çeşitli türleri içinde barındırıyor. 305 metre çapında ve 123 metre derinliğe sahip neredeyse mükemmel daire şeklindeki bir delik olup, rengi ise türkuaz mavisine benzemektedir. Bu büyük mavi delikler dalgıçlar için ideal dalış noktası olsa da bölge yerlileri için korkulan bir güzellik olmuştur. Büyük mavi deliklerin oluşumu buz çağına dayanır ve deniz seviyesinin düşük olduğu dönemde mağara oluşturmuş zamanla deniz seviyesi yükseldiğinde mağara tavanı çökerek çukur oluşturmuştur.

Man-Pupu-Nyor



Man-Pupu-Nyor , Rusya Ural Dağlarının kuzeyinde ihtişamlı bir şekilde yükselen kaya oluşumlarıdır. 30 ila 45 metre arasında değişen yüksekliklerde, doğanın 200 milyon yıldan uzun süredir şekillendirdiği bu eşsiz güzellik, ziyaretçilerini heyecanlandırmayı ve şaşırtmayı başarmıştır.


Kristal mağara, Meksika



Meksika’nın Chihuahua kentinde bulunan Kristal Mağara, 2000 yıllarında, yüzeyin 300 metre altındaki Naica madeninde keşfedilmiştir. Mağara, binlerce yıldır korunduğu sıcaklıktan dolayı Selenit (alçı taşı) cinsi kristallere sahip olmuştur. Mağaradaki en büyük kristalin uzunluğu 12 m, çapı 4 m ve ağırlığı 55 tondur.

Mağara son derece sıcak olup, sıcaklık değeri en fazla 58 ° C’ye çıkmaktadır. Dünyanın her yerinden ziyarete gelinen bu mağara da, ziyaretçilere için özel rehberler eşlik etmektedir.


Amazonun Gizli Dağı: Roraima Dağı



Mount Roraima, Venezuella’da, Brezilya ve Guyana arasındaki sınırda yer alır. Amazon ormanların tam ortasından yükselmiş olan bu kuvars dağı, 2770 metre yüksekliğindedir. Dağın tepesi 31 km2’lik bir plato olup 4000 metre yükseklikte kayalıklarla çevrilidir ayrıca dağın çevrisinde bir çok şelale yer almaktadır. Dünyanın en yüksek kesintisiz Angel Falls adında şelaleye sahip olup, 979 metreye uzunluğundadır. Roraima yaklaşık 2 milyar yıllık olduğu tahmin edilen dünyanın en eski jeolojik formlardan biridir.


Giant’s Causeway, İrlanda



İrlanda’nın en ilginç turistik yerlerinden biri olan Giant’s Causeway (Büyüklerin Geçiş Yolu). Kuzey İrlanda’nın kuzey kıyılarında Antrim’de bulunur. Bu kıyının alanı, 60 milyon yıldan daha önce meydana gelen volkanik bir patlamadan yaklaşık 40000 bazalt sütunla kaplıdır. Fazlasıyla simetrik olan bu basalt sütunlar, 50 -60 milyon yıl önce lavların donması sonucu oluşmuştur. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasına eklenen bu eşsiz yer, okyanus kenarında yer almaktadır. Fotoğraf çekmeyi seven herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerden bir tanesidir.


Darvaza gaz krateri, “Cehenneme Kapı”, Türkmenistan



“Cehennem Kapısı” olarak bilinen Darvaza krater, 1971’de yeraltı mağarasına çökerek doğal gaz krateri haline gelen Türkmenistan’ın Derweze’deki doğal gaz sahasıdır.

69 metre çapında, 30 metre derinliğe ve 400 ° C’lik bir sıcaklığa sahip olan bu yer, Amerikan futbol sahası boyutunda toplam 5350 m2 alana sahiptir.

Sovyet jeologlarının gaz arama çalışmalarında 1971’de meydana gelen kazadan dolayı doğal gazla dolu bir yer altı mağarasını keşfettiler. Kraterin tehlikeli bazı doğal gazların kaçmasına neden olacağından korkarak bir ekip ateş atmış oldu ve kırk yıldır sönmeyen enerji ile yanmaya devam etmektedir.

Sahra Gözü, Moritanya



Fransız doğalcı Theodore Monod tarafından keşfedilen Sahra Gözü Sahra çölünde bulunmaktadır. Araştırmaların başlangıcından bu yana, 50 km civarında dairesel bir görüntüye sahip olan bu doğal yeri, jeologlar bir göktaşı etkisinin bir sonucu olarak görülse de, birkaç çalışmadan sonra, toprağın erozyonu ile doğal görünüme ulaştığı görüldü.


Jostedal Glacier, Norveç



Jostedal Glacier Norveç’te bulunan, 487 km2 ile Avrupa kıtasındaki en büyük Buzul olma unvanına sahiptir.

Buzulun en yüksek noktası deniz seviyesinden 2018 metre, en düşük noktası 350 metre olup, 60 kilometreden biraz daha uzun ve bazı noktalarda 600 metre kalınlığa kadar bir kar tabakası biriktirir.

Bununla birlikte, 2012 yılında buzul kolu olan “Briksdalsbreen”, 50 metre buz kaybetti. Ve daha yeni çalışmalar Briksdalsbreen’in aslında 2006’da 146 metre gerilediğini ve üst buzul alanından kopma tehlikesi gösterebileceğini gösteriyor. Bu nedenle Buz tırmanışı son zamanlarda yasaklanmıştır.

Pamukkale, Türkiye



Pamukkale, Denizli’de, Türkiye’nin güneybatısında yer alan ünlü bir turistik merkezdir.

Pamukkale, doğal traverten yataklarının inanılmaz bir düzene sahiptir. Traverten, akan suyun bıraktığı karbonat mineralleri gibi kaplıcalarla çökelen bir kireçtaşı çeşididir.Toplam 2700 m uzunluğunda ve 160 m yüksekliğindedir ve 1988’den beri Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Antilop Kanyonu, Arizona, ABD



Erozyon sonucu oluşan bu kanyon, ABD’nin güneybatısında olan Arizona da yer almaktadır. Dünyadaki en çok ziyaret edilen ve fotoğrafları çekilen kanyonlardan biri olup, bazı noktalarda 40 metre yüksekliğe ulaşmaktadır.

Navajo Indian dilinde “Tse ‘bighanilini”, geçen kanyon, “kayaların arasından su kaçtığı yer” anlamına gelir. Bunun nedeni, binlerce yıldır su, bu harika Kanyonu şekillendirmiş olup, yağmur yağdığı zaman, kumtaşı eriterek, kanyonun iki yanındaki duvarları düzeltmek için mükemmel bir su ve kum karışımı oluşturmaktadır.

Ancak yağmur, bu bölgenin yalnızca bir rehberle ziyaret edilebilmesinin başlıca nedeni. Bölgedeki şiddetli yağmurlar birkaç dakika içinde kanyonun tamamen sular altında kalmasına neden olabilir.

Alıntıdır.