Karadeniz yemeklerinin hepsi ayrı bir tat ayrı bir lezzet cümbüşü. Hem hamur işlerinde, hem de ev yemeklerinde lezzetten asla ödün vermeyen Karadeniz yemeklerinden Trabzon şehrine ait pideyi sabah kahvaltısı için yapmak ve sevdiklerinizi şaşırtmak ister misiniz? Evde de en az taş fırında pişen incecik, çıtır çıtır pideye rakip olacak güzellikte pide yapabilirsiniz. Yüksek ısıda 5'er dakika pişirip eklenen malzemelerle kolaylıkla yapabileceğiniz Trabzon pidesinde kullandığınız peynir ve tereyağı, bu tarife can verecek malzemeler. Neredeyse tüm lezzetini peynir ve tereyağından alacağı için Karadeniz'e özgü peynirleri ve köy tereyağı kullanmanızda fayda var.
Pişirirken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise hamuru elinizle açarak ortasının pişerken kabarmasını engellemek ve yüksek ısıda pişirmek. Üzerine yumurta kırıp, sarısını hafif sulu bırakmanız pidenin lezzetini ikiye katlayacaktır.
Şimdiden afiyet olsun
Malzemeler
- 160 gramun
- 1/2 su bardağısu
(ılık)- 1 tatlı kaşığıinstant maya
- 1 çay kaşığıtuz
- 1 tatlı kaşığızeytinyağı
- Üzeri İçin:
- 1 adetyumurta
- 1 yemek kaşığıtereyağı
- 100 gramkolot peyniri
(rendelenmiş)- 25 gramtel peyniri
Nasıl Yapılır?
- Bir kasede maya, ılık su ve zeytinyağını karıştırın ve 3 dakika bekletin.
- Unu bir yoğurma kabına alın ve mayalı karışımı unun üzerine dökün.
- Yoğurduğunuz hamurun üzerine streç film örtüp, 30 dakika mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru elinizle açabildiğiniz incelikte açın.
- Kenarlarını bir parmak olacak şekilde içe doğru katlayın.
- 240 derece fırında 5 dakika bu şekilde fırınlayın.
- 5 dakika fırında pişen pideyi fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş kolot peyniri ve tel peynirini ekleyip 5 dakika daha fırına verin.
- Pideyi tekrar fırından çıkarın ve üzerine yumurta ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve fırını kapatıp sadece mevcut ısısı ile yumurtayı pişirmesini bekleyin. Sarısını çok fazla katılaştırmadan fırından alın ve servis edin.