Hormon, genellikle bir endokrin bezin içinde bulunan uzman hücreler tarafından yapılan bir kimyasaldır ve vücudun bir başka bölgesine mesaj gönderecek şekilde kan dolaşımına bırakılır. Genellikle bir ‘kimyasal haberci’ olarak anılır. Hormonlar tüm çok hücreli organizmalarda bulunur ve bunların rolü, vücudun uzak bölgelerinde bulunan hücreler arasında dahili bir iletişim sistemi sağlamaktır.
İnsan vücudunda, iki tür iletişim için hormonlar kullanılır. Birincisi, bir bezin serbest bıraktığı hormon seviyelerini değiştirmek için bir başka hedef bezini uyaran bir hormonu serbest bıraktığı iki endokrin bez arasında iletişim için. İkincisi, endokrin bez ile hedef organ arasında bulunur, örneğin pankreas kas ve yağ hücrelerinin kan dolaşımından glikoz almasına neden olan insülin salgılar.
Hormonlar kan dolaşımına salınır ve bu nedenle vücudun tamamında taşınabileceğinden, bu eylemlerin her ikisini birden çok farklı hedefte gerçekleştirebilirler. Bezler, hormonlar ve diğer hedef organlar arasındaki karmaşık etkileşime endokrin sistem adı verilir. Hormonlar, büyüme, metabolizm, iştah, ergenlik ve doğurganlık gibi birçok fizyolojik aktiviteyi etkiler.