Yağların sindirimi ağız ve midede yapılamaz. İnce bağırsakta önce mekanik olarak, sonra da kimyasal olarak sindirilirler.
Besinler onikiparmak bağırsağına ulaştığında; karaciğerde üretilip, bir kısmı onikiparmak bağırsağına bir kısmı da safra kesesine depolanmak üzere gönderilen safra sıvısı, yağları küçük yağ moleküllerine dönüştürür. Küçük yağ molekülleri ince bağırsağa ulaştığında, ince bağırsak epitel hücrelerinden salınan sekretin ve kolesistokinin hormonları, kanla taşınarak pankreası uyarır.
Pankreastan salınan lipaz enzimi yağ moleküllerini yağ asitleri ve gliserole parçalar. Karaciğerde üretilen ve ince bağırsağa gönderilen safra sıvısı, yağların mekanik olarak sindirilmesini sağladığı için, kimyasal sindirimin daha hızlı gerçekleşmesini de sağlamış olur.
Yağların Kimyasal Sindirimi
Birkaç fıstığın üzerinde munching yaparken zihninizde en önemli şey yağ sindirimidir, ancak belki de olmamalıdır. Ortalama olarak 40 saat sürebilen sindirim, tüm besin maddelerini elde ettiğiniz önemli bir işlemdir. Uygun yağ sindirimi gastrointestinal sistemin ve aksesuar organların (karaciğer, safra kesesi ve pankreas) mükemmel uyum içinde birlikte çalışmasını gerektirir.
Ağız ve karın
Sindirim süreci ağızda başlar, ancak yağ bu noktada bozulmaz. Dişlerinizi öğütürken ve parçalara ayırarak mekanik sindirim meydana gelir. Kimyasal sindirim, tükürüğünüzdeki bir enzim olan lingual lipase, yağ emülsiyonlaşmaya başlar ve tükürmeyi yutmayı kolaylaştırmak için yiyecekleri nemlendirir. Yemek mideye ulaştığında, kaslar bozulmaya başlar ve daha da parçalanmaya başlar. Bir kez mideyi terk ettiğinde, gıda yarı sıvı haldeki bir madde haline gelir ve bu da chyme olarak anılır.
İnce bağırsak
İnce bağırsak besin maddelerinin emilmesi ve yağ sindiriminin ana alanıdır. Chyme duodenuma girdiğinde – ince bağırsağın üst kısmı – hormonlar safra kesesini kelepçelemek için söz eder. Bu kasılmalar karaciğeri tarafından oluşturulan safra taşını safra kesesinden çıkarır ve safra kesesini ince bağırsağa bağlayan ortak safra kanalına sokar. Aynı zamanda midenin hemen altında bulunan pankreas, ince bağırsağa giren chyme’nin pH değerini nötralize eden bikarbonat iyonlarını ve yağları parçalayan enzimler olan lipazları salgılar.
Misellerin Yaratılışı
Yağlar hidrofobiktir, yani suda çözünmezler. Kendi cihazlarına bırakıldığında, yağ molekülleri bir araya toplar ve sindirimi kolay olmayan büyük bir yağ molekülü oluştururlar. Safra bunun olmasını engeller. Safra molekülleri, hidrofobik ya da sudan korkan bir uça, hidrofilik ya da su seven bir terminale sahiptir. Hidrofobik uç her yağ molekülüne yapışır ve hidrofilik, moleküllerin birbirine yapışmasını önlemek için çıkıntı yapar. Yağ moleküllerinin ve safra moleküllerinin birleşik yapılarına miseller denir.
Micelles’in Dağılımı
Yağ molekülleri misel haline geldiğinde, lipazlar yağ moleküllerini ince bağırsaktan geçen yağ asitlerine ve monogliseridlere ayırarak işe başlarlar. İnce bağırsaktan geçtikten sonra, yağ asidi trigliseritlere dönüştürülür ve bu, kolloid, fosfolipidler ve protein ile birleşerek bir şilomikron adı verilen bir yapı oluşturur. şilomikronun protein kaplaması onu suda çözünür yapar, böylece lenf damarları ve sonunda kan dolaşımı boyunca dolaşabilir.