Düz Yazı (Nesir) Ne Demektir?

Nesir, edebiyatta düzyazı sanatı. Dil kurallarından başka hiçbir ölçüye bağlı olmayan düz ve tabu anlatma yolu. Bir düşünceyi, duyguyu ya da konuyu, ölçü, uyak gibi kurallara bağlı olmadan dilbilgisi ve sözdizimine uygun tümcelerle yazma, düzyazı ile yazılmış metin tanımlarını da kullanabiliriz.

Düz Yazı (Nesir) Çeşitleri


Anı Nedir: Edebiyatta kişisel yaşantının bütününü veya belli bölümlerini kapsayan, bu dönemlerdeki gözlemleri dile getirmek amacıyla yazılmış metinlerdir.
Biyografi Nedir: Bir insanın yaşamındaki olayların belirli bir sıraya göre anlatıldığı edebiyat türüdür.
Deneme Nedir: Yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir.
Eleştiri Nedir: Bir kişi, eser ya da konuyu doğru ve yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa metinlerdir.



Fıkra Nedir
: Özlü bir anlatımı olan, nükteli ve güldürücü kısa hikâye.

Gezi Yazısı Nedir: Bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü.
Günlük Nedir: Bir kişinin yaşadıklarını, duygu ve izlenimlerini, tarih belirterek günü gününe anlatmasıyla oluşan yazı türüne günlük denir.
Hikâye Nedir: Gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır.
Makale Nedir: Herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir.
Masal Nedir: Sözlü halk hikâyesi. Olağanüstü öğe, kahraman, olaylara yer verilen yaşanmamış öykülerdir.
Mektup Nedir: Kalemle, daktilo ile veya elektronik yöntemlerle yazılmış; elden, posta ile veya elektronik bir cihaz aracılığıyla gönderilmiş; genellikle düzyazı şeklindeki uzun mesaj.
Otobiyografi Nedir: Bir düşünürün, bir sanatçının, bir sporcu ya da tanınmış bir kişinin kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebiyat türüdür.
Roman Nedir: Bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı.
Romans Nedir: özellikle Ortaçağ şövalyelik sistemini anlatışıyla karakterize olmuş bir edebiyat türü. 12. yüzyıl Fransa’sında ortaya çıkmıştır. Benzer tarzda yazılmış öncülü eserler de bazen aynı isimle anılsa da (Antik Yunan romansı vb.) ayrı bir tür olarak romans, Eleanor of Aquitaine’in aristokratik çevresinde ortaya çıkmıştır.
Röportaj Nedir: Bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türü.