1- İLK ŞOK
Şok, vücudun acıya karşı verdiği doğal bir koruma tepkisidir. İlişkinizin bittiğini anladığınız o ilk anda sadece korku, yalnızlık, kafa karışıklığı hissedersiniz. Belki aylarca devam edecek bir inanamama sürecine girersiniz.
● Bunun geçeceğine kendinizi inandırın. Unutmayın, her aşk acısı mutlaka biter. Böyle durumlarda uzun yürüyüşler yapabilir, sporla ilgilenebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
● Kendi içinize kapanıp sürekli “Neden bitti?” diye sormanız, geri döneceğine dair hayallere kapılmanız acınızın dozunu artırır ve acıyı atlatma sürecini uzatır.
2- İNKAR AŞAMASI
İnkar etme, gerçekliği reddetme anlamına gelir. Hem bu ayrılığı hem de kalbinizin kırıldığını kabul etmek istemezsiniz. Çünkü kabul etme, kavuşma umudundan da uzaklaşma anlamına gelir. Her şey normalmiş gibi davranmaya devam edersiniz. Her zamanki gibi telefon açmak, email göndermek gibi ilişkinizin normal gidişatını sürdürmek istersiniz.
● Güvendiğiniz arkadaşlarınızla dertleşin. İçinde bulunduğunuz durumu anlatın. Sadece dinlemeleri bile yeter. Ya da günlüğünüze yazın. Yazmak acınızla yüzleşmenizi sağlar.
● Acıyı yok saymak, kalbiniz kırılmamış gibi davranmak yani rol yapmak bu aşamada doğru değil. İçinde bulunduğunuz durum önemli bir durum. Bunu önemsizleştirmeyin, yaşayarak bitirin.
3- DÜNYAYI DIŞLAMA
Acı çekme aşamasında eski fotoğraflara bakar, mesajları defalarca okursunuz. Sosyal medyada eski sevgilinizin ne yaptığını takip edersiniz. Bu nedenle evden dışarı adım atmak, dostlarınızı görmek istemezsiniz. Size yardım etmek isteyen aile bireylerinizi çevrenizden uzaklaştırırsınız.
● Hayattan kopmamalısınız. Okulunuza, işinize aynı şekilde devam etmelisiniz. Günlük hayat aktivitelerinizi ihmal etmemelisiniz.
● “Bir daha kimse beni onun kadar sevemez. Ben de kimseyi onun kadar sevemem” düşüncesi yanlıştır. Bu düşünceye kapılmayın. Acınız bittiğinde yeniden sevecek ve sevileceksiniz.
4- ÖFKE DORUKTA
Yaşadığınız acı duygularınızı öfkeye dönüştürebilir. Eski sevgilinize yönelttiğiniz öfke, size istemediğiniz şeyler yaptırabilir. Örneğin, ona ya da onun eşyalarına zarar vermeyi isteyebilirsiniz.
● Sizi öfkelendiren şeyin aslında terk edilmekten çok kendinizi aşağılanmış ya da kandırılmış hissetmeniz. Oysa gerçek böyle değil. Bir ilişki yaşandı ve bitti. Aşkın başlayabileceği gibi bitebileceğini de bilmelisiniz.
● Öfkeyi eski sevgilinize yönelttiğiniz an kendinize saygınızı yitireceksiniz. Ve yaptığınızdan pişman olacaksınız.
5- GERİ DÖNER UMUDU
“Onu ne geri getirebilir?” düşüncesi, insanın beynini kemiren bir ruh halidir. Tekrar geri gelmesi için dua etmekten tutun da, bu ayrılığa neden olan bir şey yaptıysanız, kendinizi affettirmek için çabalamaya kadar her şeyi kapsar.
● Sizi mutlu eden, gelecekte yapmak istediklerinizi içeren bir liste hazırlayın. Bu liste tamamen kişisel olsun. Eski sevgiliniz hayatınıza girmeden önce neler yapıyordunuz,
onları düşünün.
● Hazırlayacağınız listeye eski sevgilinizle yaptıklarınızı koymayın. Bu acınızı tazeler ve geçirdiğiniz bunca olumlu süreci sıfırlar.
6- NE KADAR SÜRECEK?
Aşk acısını yaşarken insan bunun hiç bitmeyeceğini düşünür. Bu durum 6 aydan daha uzun sürerse depresyon tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Hep böyle sürmeyeceğine, acının geçeceğine kendinizi inandırmalısınız.
● Sizinle birlikte ağlayacak değil, sizi güldürecek insanlara ihtiyacınız var. Negatif insanları çevrenizden uzaklaştırın. Sık sık kendinizi evden dışarı atın.
● Uykusuzluk, iştahsızlık ya da tam tersi aşırı uyuma ve aşırı yemek yeme... Bir de bunlara içki içmeyi ekleyebiliriz. Bunlardan uzak durmalısınız.