“Bilinir ki edebiyat, bilimdeki gibi buluşların değil, yaratıcılığın ürünüdür Bu gerçeği “göz önünde bulundurması” gereken eleştirmenin işi, beğendiğini göklere çıkarmak, beğenmediğini yerin dibine batırmak değil, üzerinde durduğunun hakkını veımektir. Eleştirmen, derinlemesine çalışmalar yaptıkca yazarın yapmak istediklerini anlayacak; onları değerlendirirken inandırıcı ölçütler kullanacaktır.” Belirtilen kelime grupları deyimdir.
“Uysal, yumuşak huylu o genci çocukluğundan beri tanırım, (ağız birliği etmek)” cümlesi ayraç içinde verilen deyimin anlamını içermemektedir. “Ağız birliği etmek” deyimi bir konu hakkında herkesin aynı şeyleri söylemesi anlamını taşır.
“Karşılaştığımızda, diploma törenine gidiyordu, sevinç ve heyecandan uçacak gibiydi.” cümlesinde sözü edilen kişinin durumunu en iyi, “içi içine sığmamak” deyimi en iyi açıklar.
“Onu karşımda görünce gözlerime inanamadım, çok şaşırdım.” cümlesinde “gözlerime inanamadım” deyimi açıklamasıyla (çok şaşırdım) verilmiştir. ‘‘Herkes direndi havasındaydı, kimse onunla ilgilenmiyordu.” cümlesinde yer alan deyimin (kendi havasında olmak) açıklaması yoktur.
“Yüzünün derisi kalın” sözü utanmayan, pişkin, başkalarının eleştirilerini dikkate almayan, başkalarını rahatsız edici bir şekilde davrandığı hâlde bunu önemsemeyen bireyler için kullanılır.
“Çan çan etmek” deyimi hoşa gitmeyen, benimsenmeyen bir konuşma tarzını nitelemek için kullanılır.
“Gündelik yaşam” sözü deyim değildir.