GTT (Glikoz toleransı testi) nedir?

Glikoz tolerans testi yani GTT, belirli miktarda şeker aldıktan sonra vücudunuzdaki hücrelerin glikozu veya şekeri emme kapasitesini ölçer. Doktorlar, tip 1 ve tip 2 diyabet ve prediyabette tanı koymak için açlık kan şekeri düzeylerini ve hemoglobin A1c değerlerini kullanıyor. Bir GTT (glukoz tolerans testi) de kullanılabilir. Doktorlar öncelikle gebelik diyabetini teşhis etmek için bir glukoz tolerans testi kullanırlar .
Doktorlar genellikle tip 1 diyabeti hızla geliştiğinden ve yüksek kan şekeri düzeyleri içerdiklerinden sıklıkla tanı koyarlar . Öte yandan tip 2 diyabet, genellikle yıllar içinde gelişir. Tip 2 diyabet, diyabetin en yaygın şeklidir ve genellikle yetişkinlikte gelişir.
Gebelik diyabet, gebelik öncesi şeker hastalığı olmayan hamile bir kadının hamileliğin sonucu olarak yüksek kan şekeri seviyesine sahip olması durumunda oluşur. American Diabetes Association, gebelik diyabetinin gebeliklerin yüzde 9.2’sinde gerçekleştiğini tahmin ediyor.
Kimler GTT (glikoz toleransı testine) ihtiyaç duyar?

Doktorlar tüm kadınları gestasyonel diyabet için taramalıdır. Gebelik diyabeti gebelik komplikasyonlarına neden olabilir, bu nedenle erken teşhis ve hemen tedavi önemlidir. Hamiliyseniz, doktorunuz genellikle gebeliğinizin 24. ve 28. haftaları arasında bu testi önerir . Prediyabet veya diyabet semptomları yaşıyorsanız, doktorunuz daha önce bu testi yaptırmanızı tavsiye edebilir.
GTT (glukoz tolerans testi) için Hazırlanma


  • Glikoz toleransı testine hazırlanmak aşağıdakileri içerir:
  • Teste giden günlerde normal bir diyet yemeye devam edin.
  • Şu anda aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuza danışın. Kortikosteroidler, beta blokerler, diüretikler ve antidepresan gibi bazı ilaçlar sonuçlara müdahale edebilir.
  • Programlanan testten en az sekiz saat önce yiyeceklerden uzak durun. Su içebilirsiniz, ancak kahve ve kafeinli çay da dahil olmak üzere diğer içeceklerden kaçınınız; bunlar sonuçlara müdahale edebilir.
  • Bir idrar örneği vermeniz gerekebileceğinden prosedürünüzün hemen öncesinde tuvalete girmekten kaçının.
  • Okumak için bir şeyler getirin veya beklerken sizi meşgul edecek bir etkinlik.

GTT (glikoz toleransı testi) Nasıl Yapılır?

Test, doktorunuzun ofisinde veya yerel bir laboratuarda gerçekleşebilir. Geldiğinizde, bir teknisyen temel glikoz seviyenizi ölçmek için bir kan örneği alacaktır. Testin bu kısmı, açlık glikoz testi olarak da adlandırılır .
Test şeker hastalığı veya gestasyonel diyabet testi yapılıp yapılmadığınıza bağlı olarak değişir.
Tip 1 veya 2 diyabet

Şeker hastalığını test etmek için iki saatlik bir 75 gram oral glikoz tolerans testi (OGTT) kullanılır. Bir sağlık uzmanı, önce açlık glikoz seviyenizi test etmek için bir oruç tutan laboratuara çıkarsınız. Daha sonra 75 gram şeker içeren 8 gram şuruplu bir glikoz çözeltisi içirmenizi isteyeceklerdir. Daha sonra ofiste iki saat bekleyeceksiniz. İki saatlik işarette, sana başka bir kan örneği isteyecekler.
Gebelik diyabet testleri

Doktorunuz, gestasyonel diyabetiniz olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olmak için iki test kullanabilir. Birinci test, daha önce açıklanan iki saatlik testi kullanır, ancak hem bir saat hem de iki saatlik bir işarette kan alınması gerekir. İkinci test, bir saatlik tarama ve daha sonra üç saatlik bir glukoz tolerans testi içerir ve bir saatlik tarama seviyeleri yükselirse.
Açlık glikozu çekildikten sonra, 50 gram şeker içeren bir solüsyon içeceksiniz. Bir saat sonra, bir kan örneği vereceksin. Bir laboratuar teknisyeni bu numuneyi kan şekeri seviyenizi ölçmek için kullanacaktır.
İkinci adım genellikle yalnızca ilk adımın olumlu bir sonuca ulaşması durumunda gerçekleştirilir. İkinci adım, bir yukarıdaki tek aşamalı yaklaşımda kullanılan OGTT’nin üç saatlik bir versiyonudur. Testin üç saatlik sürümünde, bir sağlık uzmanı size 100 gram şeker içeren şuruplu bir glikoz solüsyonu tüketmenizi isteyecektir. Açlık çekerken kanı, glikoz solüsyonu içtikten sonra da bir, iki ve üç saatlik çizgilerle çekerler.
Vücudunuz şekerli içeceği işlerken kanınızdan birkaç numune alarak, doktorunuz vücudunuzun şekerli mücadelede ne kadar iyi idare edebileceğini söyleyebilir.
GTT (glikoz tolerans testi) Riskleri

Cilt bariyerini kırmak, enfeksiyon riskinizi biraz arttırır. Ponksiyon yerinin etrafında kızarıklık ve şişme ve ateş gibi enfeksiyon belirtileri için izleyin. Ayrıca yemek yemediğinizde baygın veya şaşkın hissedebilirsiniz. Testten sonra yemek yemek iyi bir fikirdir.
Bazı insanlar glikoz içeceğini tahammül etmek zordur, özellikle şeker seviyesi yüksek olanlar. Şunları yaşayabilirsiniz:

  • mide bulantısı
  • mide rahatsızlığı
  • ishal
  • kabızlık

GTT (Glukoz tolerans testi) Sonuçları

Doktorlar, prediyabetik, diyabet ve gebelik diyabetini teşhis etmek için standart glikoz değerlerini kullanırlar.
Doktorunuz diyabetin 75 gramlık bir OGTT’de teşhis edilmesi için miligram / bozulma derecesi (mg / dL) cinsinden değerini kullanacaktır:
Diyabet veya gestasyonel diyabet için tanısal olmak için yalnızca bir değer yükseltilmelidir.
Gestasyonel diyabet: İki aşamalı yaklaşım

Bir saatlik sonuçlarınız 135 veya 140 mg / dL’ye eşit veya bu değerden yük****e, doktorunuz sizden testin ikinci adımına geçmenizi rica edecektir. İkinci adım, 100 gram şekeri sindirmeyi içerir. Dört kan çekme seviyenizden ikisi aşağıda listelenenlerden yük****e, doktorunuz sizi gestasyonel diyabetle teşhis edecektir.
GTT (Glikoz toleransı testi)’nden sonra

Diyabet için, doktorunuz teşhis koymadan önce daha fazla test yaptırmanızı tavsiye edebilir. Gestasyonel diyabetin teşhisi için başka test yapılmayacak.
Doktorunuz size prediyabetey veya diyabet ile teşhis konursa, diyet yapmak ve egzersiz değişikliklerinizi yapmanızı önerir . Ayrıca diyabet ilaçlarını gerektiği gibi reçete edebilirler.
Doktorlar diyet ve aktivite ile gestasyonel diyabet tedavisi ve gerekirse doktorunuz tedavinize ilaç ekleyecektir. Doktorunuz sizden önerilen hedeflerin içinde olduklarından emin olmak için her gün kan şekeri seviyenizi izlemenizi isteyecektir . Gestasyonel diyabetiniz varsa hemen tedaviye başlamalısınız. Yönetilmeyen diyabet, doğum sırasında , erken doğum sırasında ve preeklampsi gibi diğer komplikasyonlara neden olabilecek daha büyük boyutlu bir bebek sahibi olmasına neden olabilir . Doktorunuz sizinle birlikte, sizin için en uygun olan bir tedavi planı geliştirmeye çalışacaktır.