Bitkiler oldukça evrimleşmiş, zarlara bağlı hücre organelleri içeren ökaryotik organizmalar. Bitkiler ve hayvanlar ökaryotlara ait olsalar da, bazı karakteristik özelliklerde farklılık gösterirler. Örneğin, bir bitki hücresi, iyi gelişmiş bir hücre duvarı ve büyük boşluklara sahipken, bir hayvan hücresi böyle yapısal kısımlardan yoksundur. Bu yapısal farklılıkların yanı sıra, bir bitki hücresi, bir hayvan hücresinde bulunan centriollerden ve ara fılamentlerden yoksundur.
Tipik bir bitki hücresi, sitoplazma ve organellerden oluşur. Nitekim, tüm organel hücreleri (çekirdek hariç) ve subselüler yapılar, koruyucu tabakalar (hücre duvarı ve hücre zarı) ile çevrelenen sitoplazmada mevcuttur. Hücre organelleri ve işlevleri ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bir bitki hücresinin organellerinin her biri, hücre olmadan düzgün çalışmayacak belirli işlevlere sahiptir.
Bitki hücresi, hücre duvarı ve hücre zarı tarafından çevredeki çevreden korunur. Bu ikisinin, hücre organelleri değil, yüzey yapıları olduğuna dikkat edin. Hücreye şekillendirme, destek ve güç vermezler, aynı zamanda ulaşımda da yardımcı olurlar. Bir bitki hücresinde bulunan organellere gelince, fotosentezden sorumlu kloroplastlardan yoksun oldukları dışında, hayvan hücrelerine az çok benzerler. Bitki hücresinde bulunan organellerin listesi aşağıda verilmektedir.
Çekirdek

Çekirdek (çoğul çekirdekler), belirli hücrenin genetik bileşenini (kromozomları) depolayan oldukça uzmanlaşmış bir hücre organelidir. Hücre büyümesi, hücre bölünmesi ve protein sentezi gibi metabolik süreçleri koordine ederek hücrenin ana idari merkezi olarak hizmet eder. Birlikte, çekirdeği içeriği ile birlikte nükleoplazma denir.
Plastidler (Kloroplastlar)

Plastidler, pigment taşıyan organellerin ortak bir terimidir. Bir bitki hücresinde kloroplastlar, yeşil klorofil pigmentini içeren plastitlerin en belirgin biçimidir. Bu kloroplast plastidler nedeniyle bir bitki hücresi, kendi yiyeceklerini sentezlemek için güneş ışığı, su ve karbondioksit varlığında fotosentez yapabilme özelliğine sahiptir.
Ribozomlar

Ribozomlar protein (yüzde 40) ve ribonükleik asit veya RNA (yüzde 60) içeren bitki organel hücreleridir. Proteinlerin sentezinden sorumludurlar. Hücrenin içinde ribozom serbestçe oluşabilir (serbest ribozom) veya başka bir organelle, endoplazmik retikuluma (bağlı ribozom) bağlanabilir. Her ribozom iki kısımdan oluşur; daha büyük bir altbirim ve daha küçük bir altbirim.
Mitokondri

Mitokondri (tekil mitokondrion), bitki hücresinin sitoplazmasında bulunan büyük, küresel veya çubuk şeklinde organellerdir. Kompleks karbonhidratları ve şekeri bitki için kullanışlı formlara ayırırlar. Bir mitokondriyum, bitki hücresine enerji tedarik etmek için gerekli olan bazı enzimleri içerir. Dolayısıyla, bu hücre organelleri, hücrenin güç merkezi olarak da bilinirler.
Golgi

Bir golgi cismi, golgi kompleksi veya golgi ceketi olarak da adlandırılır. Kimyasal maddelerin hücrenin içine ve dışına taşınmasında önemli bir rol oynar. Endoplazmik retikülüm lipitleri ve proteinleri sentezledikten sonra, golgi vücudu değişir ve hücrenin dışına ihraç için hazırlar. Kutsal bir düzen içinde düzenlenen bu organel, hücre çekirdeğinin yakınında bulunur.
Endoplazmik retikulum

Endoplazmik retikulum (ER), çekirdek ile bitki hücresinin sitoplazması arasındaki bağlantıyı sağlayan bir bağlantıdır. Temel olarak, sitoplazmada mevcut bulunan birbirine bağlı kıvrık keselerden oluşan bir ağdır. Ribozomların varlığı veya yokluğuna dayanarak, ER pürüzsüz veya kaba tip olabilir. Eski tip ribozomlardan yoksundur; ikincisi ribozomlarla kaplıdır. Genel olarak, endoplazmik retikül, glikojen, proteinler, steroidler ve diğer bileşikler için bir üretim, depolama ve taşıma yapısı olarak görev yapmaktadır.
Vakuoller

Vakumlar, bitki hücresinin turgor basıncının düzenlenmesinde yardımcı olan membrana bağlı depolama organel hücreleridir. Bir bitki hücresinde, birden fazla vakuol olabilir. Bununla birlikte, merkezi yerleşimli vakuol, her türlü kimyasal bileşiği depolayan diğerlerinden daha büyüktür. Vakumlar aynı zamanda kompleks moleküllerin hücre içi sindirimine ve atık maddelerin boşaltılmasına yardımcı olur.
Peroksizomlar

Peroksizomlar, bazı oksidatif enzimleri içeren bitki hücresinin sitoplazmik organel hücreleridir. Bu enzimler yağ asitlerinin basit şeker formlarına metabolik olarak parçalanması için kullanılırlar. Peroksitomların bir diğer önemli fonksiyonu, fotospirasyon sürecinde kloroplastlara yardımcı olmaktır.