Bir psikolog,yaniti bulduğunu söylüyor; 10 yil önce şansi araştirmaya başladim.neden bazi insanlarin hep doğru zamanda doğru yerde olduğunu ,diğerlerinin ise sürekli olarak şanssizliklarla boğuştuğunu merak ediyordum. Ulusal gazetelere ilan vererek kendilerini her zaman şansli ye da şanssiz hisseden insanlarin benimle temasa geçmelerini rica ettim.

Yüzlerce sira dişi erkek ve kadin araştirmam için gönüllü oldu. Yillar boyunca onlarla söyleşiler yaptim,yaşamlarini gözlemledim ve deneylere katilmalarini sağladim. Sonuçlar gösteriyor ki insanlar neden şansli ye da şanssiz olduklarini tam olarak bilemeseler de düşünceleri ve davranişlari bu durumu büyük ölçüde açikliyor.bir şans ye da bir firsat gibi görünen durumlari düşünelim.şansli insanlarin bu tür firsatlarla sürekli karşilaşmalarina karşilik şanssiz insanlar bunlarla hiç karşilaşmazlar.bu durumun insanlarin söz konusu firsatlari fark etme yetenekleri arasindaki farkliliklardan mi kaynaklandiğini bulmak için basit bir deney yaptim.

Hem şansli hem de şanssiz insanlara bir gazete verdim ve onlardan gazeteyi iyice inceleyip içinde ne kadar fotoğraf olduğunu bana söylemelerini istedim. Gazetenin ortalarinda bir yere üzerinde şu not yazili olan büyük bir mesaj yerleştirdim. Deney görevlisine bunu gördüğünüzü söyleyin 250 dolar kazanin

bu mesaj sayfanin yarisini kapliyordu ve yüksekliği 5 cm in üzerinde olan bir fontla yazilmişti. Herkesin yüzünü sabit bakişlarla süzüyordum şanssiz insanlar bunu fark edemezlerken şansli insanlar hemen fark ettiler.. şanssiz insanlar genel olarak şansli insanlardan daha gergindirler. Bu endişeli ruh hali, beklenmeyeni fark etme yeteneklerine zarar verir. Sonuç olarak firsatlari kaçirirlar çünkü başka bir şeyi aramaya aşiri odaklanmişlardir. Partilere,mükemmel eşlerini bulma düşüncesiyle giderler.bu yüzden de iyi arkadaşlar edinme firsatlarini kaçirirlar.belli iş ilanlarini bulmaya kararli bir biçimde gazeteleri incelerler ve diğer iş olanaklarini kaçirirlar. şansli insanlar daha rahat ve açiktirlar. Dolayisiyla yalnizca aradiklarini değil orada ne olduğunu da görürler.

araştirmam sonuç olarak şunu gösterdi...

şansli insanlar 4 ilke sayesinde şanslarini yaratirlar.şans firsatlarini yaratma ve fark etme konusunda beceriklidirler. Sezgilerini dinleyerek şansli kararlar verebilirler.olumlu beklentiler sayesinde doğru çikan tahminlerde bulunurlar.şanssizliği şansa dönüştüren esnek bir yaklaşim benimserler.çalişmanin sonuna doğru bu ilkelerin şansi yaratmada kullanilip kullanilamayacağini merak ettim.bir grup gönüllüden bir ay boyunca şansli bir insan gibi düşünüp davranmaya yardimci olacak egzersizler yapmasini istedim.
çarpici sonuçlar; bu egzersizler şans firsatlarini fark etmeleri, sezgilerini dinlemeleri,şansli olmayi ummalari ve şanssizliğa karşi daha esnek olmalarinda onlara yardimci oldu.gönüllüler 1 ay sonra döndü ve neler olduğunu anlattilar.sonuçlar çarpiciydi.bu insanlarin ?'i artik daha mutluydu,yaşaminda daha çok tatmin oluyordu ve belki de en önemlisi daha şansliydi.sonuç olarak asla akla gelmeyecek şans faktörünü bulmuştum.

aşağida profesör wiseman'in şansli olmak için önerdiği 4 temel ipucu bulunuyor..

1- içsel sezgilerinizi dinleyin, normalde doğru çikarlar

2- yeni deneyimlere ve normal rutininizi bozmaya açik olun.

3- her gün bir kaç dakikanizi iyi giden şeyleri hatirlayarak geçirin

4- önemli bir toplanti ye da telefon görüşmesi öncesinde kendinizi şansli olarak hayal edin. şans çoğu zaman doğru çikan bir tahmindir.