İşteki memnuniyetsizliğin en büyük nedeni mevcut olanaklarıyla yetinmemek ve düşük maaş.
Accenture tarafından hazırlanan rapora göre iş hayatında başarılı olmanın en önemli şartı;
Kariyerini geliştirmek için gereken yetkinliklerin artırılması, yeni tecrübe kazanılması ve network güçlendirilmesi.
32 ülkeden 4,100 erkek ve kadın çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırma kariyer geliştiren yetkinliklerin tamamına yatırım yapmanın iş yerindeki başarıda kritik rol oynadığını ve profesyonellerin değişen çalışma ortamına uyum sağladığını gösteriyor.
Kadınların hedefi büyük
Araştırmaya katılan erkek ve kadın çalışanların yüzde 84'ü kariyerlerine yatırım yaptıklarını ifade ediyorlar. Araştırmada yer alan profesyonellerin yüzde 57’si kariyerlerinde yükselerek daha iyi fırsatlardan yararlanabilmek, yüzde 56’sı işyerlerinde alınan kararlarda etkin olmak için kendilerine bu yatırımı yaparken yüzde 53’ü iş arkadaşları arasında ve çalışma ortamlarında daha yetkin olmayı ve yüzde 51’i bu gelişimle amaçlarına ulaşmayı hedefliyorlar. Katılanların yüzde 67’si belli bir alanda edinilen bilginin ve yetkinliğin kariyer yatırımına en büyük katkıyı sağladığına inanıyorlar.
Araştırmada yer alan profesyonellerin yüzde 91’i iş hayatında en başarılı kişilerin değişen çalışma ortamına uyum sağlayabilen çalışanlar olacağına inanırken, yaklaşık yüzde 89’u değişiklikten çekinmediğini ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 75’i gelecekte başarılı olmak için yeterli donanıma sahip olduklarını belirtiyor.
Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş, “Kariyer gelişim konusuna verilen önemin, çalışanların kendilerini çalıştıkları şirkete ait hissetmelerine ve daha motive olmalarına yardımcı oluyor ve bu da İK stratejilerinin başarıyla uygulanmasıyla şirket için rekabetçi bir avantaja dönüşüyor. Hızla gelişen iş ortamında, lider şirketler çalışanlarını güçlendirmeye ve onları geleceğe hazırlamak için iş yeteneklerini inovatif eğitim ve liderlik programları ile geliştirmeye devam edeceklerdir” şeklinde konuyla ilgili görüşlerini ifade ediyor.
Yabancı ülkelerin de görüşleri alındı
Araştırmada görüş alınan ülkeler içinde Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Hollanda, Filipinler, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsviçre, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD bulunuyor. Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç ülkelerinden ise toplamda 200 çalışanla online anket gerçekleştirildi. Katılımcıların yüzde 50’sinin erkek, yüzde 50’sinin kadın olduğu araştırmada; X (1965-1978) ve Y (1979-1995) jenerasyonu yüzde 34 oranla eşit olarak yer alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 32’sini ise baby boomers olarak adlandırılan 1946-1964 yılları arasında doğmuş profesyoneller oluşturuyor.
Araştırma sonuçlarına göre iş dünyasındaki kadınlar için öngörüler
- Araştırmaya katılanların yüzde 71’i yönetim kurulundaki kadın sayısının 2020’ye kadar artış göstereceğini düşünüyor.
- Yüzde 70’i için 2020’ye kadar kadın CEO’ların sayısı çoğalacak, katılımcıların bir kısmına göre (yüzde 15) bu, kayda değer bir artış olacak.
- Katılımcıların yarıya yakını (yüzde 44’ü) çalıştıkları şirketlerin geçen yıla göre üst düzey yönetim rolleri için daha fazla kadın yönetici hazırlığı içinde olduğunu belirtiyor.
Accenture Global’de İnsan Kaynağının Çeşitliği ve Gelişimi konularından sorumlu Yönetici Direktörü Nellie Borrero da hem işverenler hem de çalışanlar için iş yerinde kadınların gelişimi noktasında hissedilen hatırı sayılır olumlu görüşün çok önemli olduğunu vurgularken, kadınların ilgisini çekmenin, gelişmelerini sağlamanın ve onları kaybetmemenin yolunun, liderler yetiştiren, kadınları güçlendiren ve zenginleştiren bir çevreye ve kültüre bağlı olduğunu ifade ediyor.
Memnuniyetsizliğin sebebi
İşteki memnuniyetsizliğin en büyük nedeni mevcut olanaklarıyla yetinmemek ve düşük maaş.
Araştırma sonuçlarına göre;
- Katılımcıların yarıdan fazlası (yüzde 57) zam ya da zam görüşmesi istedi ve yüzde 77’si bir kez zam aldı.
- Yüzde 44’ü terfi istedi ve yüzde 68’i şimdiye kadar bir kez terfi aldı.
- Her 10 çalışan ebeveynden 4’ü (yüzde 44 erkek, yüzde 42 kadın) maddi açıdan sorunu olmasa da evde kalmak yerine çalışmayı tercih ediyor.
- Katılımcıların yüzde 72’si mevcut işlerinde deneyimin eğitimden daha önemli olduğunu belirtiyor.
- Katılımcılar, işlerine katabilecekleri en önemli üç unsurun; yüzde 56 ile verimli bir şekilde görevlerini tamamlama, yüzde 50 ile güçlü bir iş ahlakı ve yüzde 44 ile de yeni şeyler öğrenme kabiliyeti olduğuna inanıyor.
- Katılımcılara göre 2020 yılında en değerli yetkinlikler çoklu görev yeteneği, birden fazla yabancı dil bilmek, takım oyuncusu olmak ve birçok bilgisayar aplikasyonunu kullanabilmek olacak (sırasıyla yüzde 57, yüzde 54, yüzde 54 ve yüzde 53).
- Katılımcıların yaklaşık yarısı (yüzde 48’i) mevcut işlerinde memnun.
- Araştırmaya göre memnuniyetsizliğin en büyük nedeni mevcut olanaklarıyla yetinmemek ve düşük maaşla çalıştığını hissetmek (yüzde 37), diğer bir neden ise ilerlemek için fırsat eksikliği (yüzde 25)