Isıgın yüzde 100'e yakın kısmını yansıtan aynalar güzelligin oldugu kadar dekorasyonun da önemli bir parçası olarak kullanılıyor. Yaşadığımız mekanları farklı kılan ve kullanıldığı yerin havasını anında değiştiren en önemli unsurlardan biri olan aynaları, banyolar dışında, antrelerde, büfe, dresuar ya da konsol üzerinde, yatak odalarında tuvalet masası üzerinde veya tamamen dekoratif olarak kullanabiliriz. Peki uygulandığı alanlara estetik, ışık ve ferahlık kazandıran aynaları doğru kullanmayı biliyor muyuz?

Şema Mimarlık firmasının sahibi iç mimar Elif Kınıkoğlu, aynaları doğru kullanma yöntemlerini şöyle sıraladı:

Salon :

Evin en genis odası olan salonda genellikle yeterli ışık sağlanamaz. Pencere karşısındaki duvara asılacak bir ayna ile odadaki ışığı iki katına çıkarabilirsiniz. Orta sehpanızı ya da yan sehpanızı tamamen ayna ile kaplatarak küçük ışıltılar sağlayabilirsiniz. Duvarlara asacağınız aynalı apliklerle ışık oyunları yaratabilirsiniz.

Yatak odasi :

Yatak odasında aynanın konulacağı yere dikkat edilmeli. Boydan boya aynalar veya birden çok çerçevesiz ayna zengin bir görüntü sunar. Ayna asılacak uygun bir duvar ya da ayaklı bir ayna için yeterli alan bulunmuyorsa giysi dolaplarının kapaklarını ayna ile kaplayabilirsiniz.

Yemek odasi :

Yemek masanızın olduğu duvara ayna asarak, avizenin yansıması ile ortama gösteriş katabilirsiniz. Tarzınıza göre varak çerçeveli aynalar, cam işlenerek yapılan desenli Venedik aynaları, çerçevesi deri, ahşap olanlar, çerçevesiz aynalar, parçalı tasarımda olanlar gibi çeşit çeşit aynalar kullanabilirsiniz. Tavanda, avizenin çıkış noktasında kullanacağınız bir ayna, hem tavanı olduğundan yüksek gösterir hem de farklılık yaratmanızı sağlar.

Cocuk odasi :

Cocuk odalarina ayna secerken eglenceli ve dekoratif olmasının yanı sıra plastik çerçeveli ve köşeleri keskin olmayan modelleri tercih etmelisiniz. Aynayı asarken çocuğunuzun boyuna göre yüksekliğini ayarlamalısınız.

Evin girisi :

Evin girisinde kullanılan aynalar iceri giren isigi yansitarak mekanı aydinlatirlar. Dar ve karanlık olan girişleri daha ferah gösterirler. Aynaları sadece duvara asabileceğinizi düşünmeyin, antre dolabı kapaklarını ayna kaplayarak da bu küçük, kasvetli mekanları büyütebilirsiniz.

Banyolar :

Süphesiz aynaların en vazgeçilmez olduğu yer, banyolar. Banyo aynalarını lavabo üzerine asmaktan farklı çözümler de var. Dar ve karanlık bir banyoyu, bir duvarını tamamen aynayla kaplayarak, büyütebilirsiniz. Bu kadar geniş yansıtıcı bir yüzey, mekanda kullanacağınız tüm ışıkları yansıtacağı için banyonuz daha aydınlık ve ferah bir görünüme kavuşacaktır.

Giysi odası :

Giysi odaları çok küçük ve iç karartıcı mekanlardır. Ancak ayna kullanarak böyle alanları bile büyük göstermek elinizde. Rafların yaslandığı duvar, ayna ile kaplanarak oda devam ediyormuş hissi verilebilir. Giysi odanız ile yatak odanızı ayıran kapaklarda da yarı yansıtıcı yüzeyler olan reflekte camlar kullanabilirsiniz. Neredeyse aynalar kadar yansıma yapan bu yüzeyler, giysi odanızın içini göstermeden ışık geçirirler ve giysi odanıza gün ışığının girmesini sağlarlar.