Üç bin yılda bir açan Udumbara adlı çiçek Avatar filminde mutluluğu yakalayanların üzerine konan bir figür olarak kullanılmıştı. Avatar filminden sonra yeniden gündeme gelen çiçekle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Dünyada şimdiye kadar sadece 15 tane tespit edilen çiçeğin yeniden filiz verdiği belirtildi.
Avatar filminde mutluluğun sembolü olarak gösterilen Udumbara, Budizmin efsanelerinde yer alan dünyanın en nadir görülen çiçeği Çin’de şans eseri ortaya çıktı. Çinliler şimdi efsanelerin gerçekleşip
gerçekleşmeyeceğini merak ediyor.
Budistlerin inandığı bir efsaneye göre Youtan Poluo olarak bilinen Udumbara çiceği 3 bin yılda bir çiçek veriyor. En eski Hint bölgesinin en eski dili Sanskritçe’deki anlamı “cennetten gelen hayır çiçeği” olan Udumbara Çin’de bir mucize eseri yeniden ortaya çıktı. Mucizevi çiçek, 50 yaşındaki Miao Wei adlı kadının çamaşır makinesinin altında bulundu. Çinli yetkililer nadir rastlanan çiçeğin sadece bir milimetre çapında olduğunu belirtti.
Udumbara çiçeği Asya falcılık kültüründe kehanete işaret eden yan yana dizilmiş yumurtalara benziyor. Wei bu yüzden çamaşır makinesinin altında gördüğü çiçeğin ilk önce kurtçukların bıraktığı yumurtalar olduğunu zannetmiş. Wei’nin keşfettiği Udumbara çiçeğinin kökleri bir gün içinde tam 18 farklı çiçek açarak görenleri şaşkına çevirdi.
Ağaçların dallarında parazit olarak yetişen Udumbara çiçeği üzerinde yaşadığı ağacın meyvesi içinde yetiştiği için gözle fark edilmesi olanaksız oluyor. Üç bin yılda bir açtığı düşünülen ve gözlerden uzak yetişen udumbara çiçeği bu nedenle Budist efsanesinde çok nadir olayların sembolü olarak kabul ediliyor.
Budizm’in üç ana kolundan biri olan Mahayana’nın Lotus Sutra metninde ve en eski Budist Okulu Theravada’da bahsi geçen Udumbara, görülme olasılığı belki de en nadir olan çiçek. Bu yüzden ortaya çıktığı zamanlarda bir kralın doğacağına ait inanış bile var.
Her ne kadar 3 bin yılda bir açtığına inanılsa da insanlık tarihinde bu inanışı gerçeğe dönüştürecek bir bilgi bulunmuyor. İşte bu yüzden bazıları Udumbara çiçeğinin düşünüldüğü kadar nadir olmadığına inanıyor. Diğer yandan boyutu bir kaç milimetreyi geçmeyen Udumbara çiçeğini tespit etmek normal şartlarda da kolay değil.