Merkür gezegeninin yüzeyinin neden siyah olduğu sorusuna yanıt arayan bilim insanları önemli bulgulara ulaştı.


Sonuçları Nature Geoscience adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma, Merkür'ün milyarlarca yıldır çevresinden geçen kuyruklu yıldızlar tarafından siyaha boyandığı tezini destekliyor.
Merkür çok az ışık yansıtıyor fakat yüzeyinde demir nanoparçacık oranı çok düşük. Dolayısıyla gezegen yüzeyinin siyahlığının sebebi konusunda ilk akla gelen olasılık olan demir nanoparçacıklarını eleyebiliriz.


Siyahlığın kuyruklu yıldızlardan savrulan karbon tozlarından kaynaklandığını düşünen araştırmacılar önce Merkür ile gelip geçen kuyruklu yıldızlardan oluşan bir model oluşturdular. İkinci aşamada ise şeker kaplı (karbon) bir volkanik kaya parçalarına ateş etmek suretiyle, savrulan karbonun karartıcı etkisini doğruladılar.
Kuyruklu yıldızlar ve karbon

Araştırma ekibi, aralıklı ve sürekli olarak çok küçük karbonlu mikrometeorit bombardımanına uğramasının, Merkür'ün yüzeyindeki şimdiye kadar sebebi anlaşılmayan toplu karanlığı açıklamaya yettiğini söylüyor.

Lawrence Livermore Labaratuarları'ndan Doktor Megan Bruck Syal araştırma ekibinden.
Syal, "Merkür'ün az ışık yansıtmasında yüzeyinde kararma yaratan gizemli bir faktörün payı olduğu tezi uzun zamandır vardı. Ama çevresinden geçen kuyruklu yıldızların Merkür'e epey toz savurduğu düşünülmemişti." diyor.
Kuyruklu yıldızlar aslında güneş sisteminin meydana geliş sürecinden kalan buzlu uzay kayaları ve çoğunlukla Güneş'e yaklaşırken parçalanmaya başlıyorlar.
Ortaya çıkan tozlar ağırlığının yüzde 25'ine kadar varan yüksek oranlarda karbon içerebiliyor. İşte araştırmacılar bu nedenle deneylerinde kayaları toz şekerle kapladılar.
Toz şeker farkı

NASA'daki atış poligonunda saniyede 5 km hızla giden mini roketlerle ay kayalarına benzeyen bazalt parçacıklarını vurdular.
Eğer bazalt kaya toz şekerle kaplandıysa darbe etkisiyle eriyor ve karbona dönüşüyor ve yüzeyi karbonlu bir "boya" ile siyaha boyanıyor.
Araştırmacılar işte Merkür'ün yüzeyinin de bu şekilde karardığını düşünüyor.
Ama bazalt kaya toz şeker yerine kumla karıştırılmışsa sonuçlar bu kadar etkili olmuyor. Bu yüzden araştırma ekibi karbon boyası fikrinin ciddiye alınması gerektiğini düşünüyor.
Araştırma ekibinden, Rhode İsland Brown Üniversitesi'nden Profesör Peter Schults "Merkür'ün boyanmış bir gezegen olma ihtimali yüksek görünüyor" yorumunu yaptı.