Muhabbet Kuşu Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hemen hemen herkesin evinde bulunan bu narin canlilarin bakimi icin uyulmasi gereken belli basli zorunluluklar vardir. Muhabbet kuslarinin bakimi ve beslenmesi konusunda bilinclenmek kuslarimizin omrunu uzatmak icin en temel gereksinimdir. Bu narin canlilarin bakimi zamaninda yapilmali ve geciktirilmemelidir. Diger bir cok kus turunde oldugu gibi muhabbet kuslarinin beslenmeleri yapraksal (yesil lahana yapragi. marul yapragi , ispanak yapragi , kereviz ve maydonuz) sekilde olabildigi gibi genellikle tohumsa(kucuk dari tohumlari , cimlendirilmis bugday, yulaf tohumlari, aycicegi tohumu , keten tohumu ve hassas tohumu) olarak yapmaktadirlar. Kis aylarinda bu gidalarin yaninda tatli elma ve havuc da beslenmelerine katki sunmak amaciyla verilebilir. Normal beslenmenin yaninda, eger ki yavru almak istiyorsaniz beslenmelerinde kucuk degisiklikler , ekstra takviyeler yapmak kucuk arkaslarimiz icin onem arz etmektedir. Beslenme bu evrede iki kat onem kazanacagi icin, yumurta mamasi verilmesi protein acisindan oldukca zengin ve besleyici olmasi bakimindan gereklidir. Yumurta mamasini satin almak zorunda degilsiniz, evde kendi imkanlarinizla bu protein deposunu muhabbet kusunuz icin kendiniz hazirlayabilirsiniz zira hazirlanisi cok basittir.
Malzeme olarak elinizde olmasi gerekenler

1 adet kati haslanmis yumurta

bebe biskuvisi

az miktarda yumurta kabugu

Yumurta mamasi hazirlanisi
yukarda hazirlanmis olan malzemeleri ince kirintilar haline gelecek sekilde ezdikten sonra karistirilir ve 10 dakika kadar dilendirilir. Bu kadar basit bir sekilde yumurta mamamiz hazirlanmis olur. Burda tek dikkat edilmesi gereken hazirlanmis olan bu mamanin uzun bir sure kafeste bekletilmemesidir. Mumkun oldugunca gunluk olarak hazirlanip kuslariniza sunmalisiniz aksi halde bakteri uretimene neden olur ve kuslarinizda gida zehirlenmesi gibi saglik sorunlarina sebep olabilir.

Dikkat edilmesi gereken diger bir konu ise kafeslerinizde kullandiginiz suluklardir. Kafesin genel temizligi gibi suluklarinda da dikkat edilmesi gereken en temel kural temizliktir. Hem gunluk olarak temizlenmeli hem de taze su konulmalidir. Uzun sure bekletilen suluklar bakteri uretimine ortam saglayacagindan kusunuzun hastalanmasina sebebiyet verebilir. Yine kusculardan ya da veterinerlerden temin edebilceginiz multi-vitaminlerden haftada bir 1- 2 damla suluklarina damlatmak kuslariniz icin faydali olacaktir.Suluklar kadar , yemliklerinde gunluk temizligine dikkat etmek, yem koymadan once yem kabuklarindan ve tozlarindan temizlemek elzemdir.

Kisaca sorumlulugunu aldigimiz bu kucuk sevimli arkaaslarin bakimi icin ozen gostermeli, aldigimiz sorumlulugun bilincinde olmaliyiz. Onlarin uzun yillar bizimle birlikte olmasi, guzel bir omur surmeleri bize bagli oldugunu unutmamaliyiz.