‘Kronik pelvik ağrı’ göbek deliğinin altında ve leğen kemiği hizasında altı ay veya daha uzun devam eden ağrıyı tanımlar. Ağrı tek bir noktaya lokalize olmaktan ziyade tüm avcunuzla gösterebileceğiniz geniş bir alanı kapsar. Kronik pelvik ağrı başka bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi kendi başına bir durum olarak da karşımıza çıkabilir.
Kronik pelvik ağrının nedenini bulmak çoğu zaman güç, hatta bazı durumlarda mümkün olamaz. Eğer ağrının spesifik nedeni bulunursa duruma özel tedavi edilir. Fakat herhangi bir neden bulunamazsa tedavi ağrının iyileştirilmesinden ibarettir.
Kronik Pelvik Ağrı Semptomları:
Kronik pelvik ağrı ile gelen hastaların şikayetleri çok farklı olabilir.
Şiddetli ve sürekli ağrı
Gelip geçen ağrı
Silik ağrı
Keskin ağrı ve kramplar
Leğen kemiğinin derinlerinde baskı ve ağırlık hissi
Aynı zamanda ilişki sırasında ağrı, bağırsak hareketleri ile ağrı, otururken ağrı da hissedilebilinir. Uzun süre ayakta kalmaya bağlı rahatsızlık artabilirken, uzanmak rahatlatabilir. Ağrı hafif ama rahatsız edici yada işe gitmenizi, uyumanızı engelleyecek kadar şiddetli olabilir.
Eğer ağrınız gündelik yaşamınızı etkileyecek boyutta ise doktora gitmelisiniz.
Kronik Pelvik Ağrı Nedenleri:
Pek çok jinekolojik problem ağrıya neden olabilir. Ancak iritabl bağırsak hastalığı, interstisiyel sistit ya da psikolojik faktörler de bu ağrıya neden olabilir.
Kronik pelvik ağrının sık nedenleri şu şekildedir:
Endometriozis: rahmin iç yüzünü döşeyen dokunun rahim dışında bulunmasıdır. Bu doku parçacıkları da tıpkı rahim içinde olduğu gibi hormonal etkiye cevaben kalınlaşır, dökülür ve kanar. Ancak rahim içinde olduğu gibi dökülen doku ve kan vücut dışına atılamaz, karın içerisinde kalarak yapışıklık(adezyon) ve ağrıya neden olur.
Pelvik taban kaslarında gerilim
Kronik pelvik inlamatuar hastalık: Bu durum, genellikle cinsel yoldan bulaşan uzun süreli enfeksiyonların oluşturduğu ve pelvik organları kapsayan skar dokusundan kaynaklanır.
Remnant over dokusu: histerektomi sonrası bırakılan az miktardaki over dokusundan ağrılı kistler gelişebilir.
Myomlar: kanserleşmeyen bu yapılar karnın alt kısmında bir ağırlık ve hatta ağrıya neden olabilir. Beslenmesi bozulup dejener olmadıkça nadiren keskin ağrıya neden olurlar.
İritabl bağırsak hastalığı: bu durumun neden olduğu şişkinlik, kabızlık ya da ishal karındaki rahatszılık hissine neden olabilir.
İnterstisiyel sistit: Mesanenin (idrar torbası) kronik iltihabı ve sık idrara çıkma ile karakterize bir durumdur. Mesane doldukça ağrı hissedebilirsiniz ve mesanenin boşalmasını takiben geçici bir rahatlama hissi olabilir.
Psikolojik faktörler: Depresyon, kronik stres ya da fiziksel veya ****üel taciz kronik pelvik ağrı riskini arttırır. Duygusal stres ağrıyı şiddetlendirir, ağrı duygusal stresi arttırır. Dolayısıyla hasta bir kısır döngüye girer.
Ne yapılmalı?
Böyle bir durumda en doğrusu jinekoloğunuza başvurmaktır. Ancak daha sonraki aşamalarda sindirim sistemi ve üriner sistem konularında uzmanlaşmış olan hekimlere refere edilebilirsiniz.
Doktorunuzla görüşürken;
Yaşadığınız tüm şikayetleri düzgünce anlatın
Diğer hastalıklarınız ve kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuzu bilgilendirin
Sormak istediğiniz soruları önceden not alın. Görüşme sırasında aklınıza gelen soruları ekibimiz doktorlarına sormaktan çekinmeyiniz.
Testler ve Tanı:
Kronik pelvik ağrının nedenini bulmak daha çok bu duruma neden olabilecek pek çok hastalığın elenmesi ile mümkün olacaktır. Tanı koyarken ağrının natürü, zaman içerisinde şiddet ve yerleşiminin değişip değişmediği, arttıran ya da azaltan faktörler doktorunuza yol gösterecektir.
Tanı koyarken yapılması olası işlemler:
Pelvik muayene
Kültürler: Enfeksiyonun dışlanması açısından değerlidir.
Ultrason
Diğer görüntüleme yöntemleri: eğer doktorunuz gerekli görürse direkt grafi, bilgisayarı tomografi ya da MR isteyecektir.
Laparoskopi: doktorunuzun karın duvarından ufak deliklerden kamera sokarak içeriyi gözlemleyebildiği bu yöntem özellikle enfeksiyon ve endometriozis varlığında değerlidir.
Kronik pelvik ağrınıza neden olan durumu bulmak uzun bir süreci kapsayabilir ve hatta çoğu zaman ‘neden’ sorusu cevapsız kalır. Ancak doktorunuzla oluşturacağınız ve güvene dayalı bir iletişim sayesinde bu durumun size minimum rahatsızlık vermesini sağlayabilirsiniz.
Tedavi:
Eğer doktorunuz kronik pelvik ağrıya neden olan durumu tanımlayabiliyorsa nedene yönelik tedavi verilir. Ancak neden bulunamıyorsa tedavi ağrının geçirilmesine yöneliktir. Tedavide kullanılan bazı yöntemler:
Ağrı kesiciler: kısmi iyileşme sağlayabilirler, ancak problemi çözmezler.
Hormon tedavisi: doğum kontrol ilaçları ya da diğer hormon ilaçları bazı durumlarda işe yarayabilir.
Antibiyotik: Ağrının nedeni enfeksiyonsa kıymetli.
Antidepresanlar: Depresyonda olmayan kadınlarda dahi işe yaradığı gösterilmiştir.
Doktorunuzun önereceği bazı terapiler
Cerrahi: doktorunuz mevcut bir patoloji nedeniyle laparoskopik cerrahi(ufak bir insizyondan kamera ile girilerek karın içinin incelenmesine olanak tanır) ve hatta bazı durumlarda histerektomi (rahimin alınması) önerebilir.
Kronik ağrının yıpratıcı yanı, günlük hayat kalitenizi düşürmesidir. Bu durumu minimalize etmek için yapabileceğiniz şey doğru insanlardan yardım almak ve stresle başa çıkmayı öğrenmektir.