İtalya, Akdeniz’in göbeğinde, cıvıl cıvıl ve şamatalı insanlarıyla dünya mutfakları arasında en leziz lezzetlere sahip olanlardan biri. Damaklardan tadı gitmeyen peynirleri, makarnaları ve pizzaları ile gönülümüzde taht kurmuş bir mutfak kendisi.
İtalyan mutfağının geçmişine baktığımızda Antik Yunan, Antik Roma, Bizans ve Arap mutfaklarından esintiler taşıdığını görebiliyoruz.
Peynir ve şarap çeşitleri bu mutfağın oldukça büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Kahvenin etkin rolü ki özellikle espresso da fark edilir tatlar arasında yerini alıyor.
İtalyan mutfağının en ünlü ve tüm dünyaya yayılan lezzetlerinden biri olan pizzanın geçmişi aslında bir fakir yemeği olmasına dayanıyor. Napoli’li fırıncılar açtıkları ince hamurun üzerine bir takım malzemeler koyarak bunu fakir insanlar için basit ve ucuz bir yemek haline getiriyorlar ancak soyluların da ilgisini çeken bu yemek hızlı bir şekilde ünlenip farklı türler kazanarak günümüze kadar geliyor.
Coğrafi konumu dolayısıyla bol miktarda zeytinin dolayısıyla zeytinyağının üretildiği İtalya’da yediğiniz hemen hemen her yemekte bu yoğun ve leziz tadı bulabilirsiniz. Makarna ve pizza gibi hamur işlerinin bu kadar yaygın olmasının en temel sebebi ise ülkenin neredeyse her yerinde yetişen buğdaya dayanıyor.
İtalyan mutfağının en ünlü makarna türleri arasında Spaghetti, penne, maccheroni, fettucine, linguine, fusilli ve içleri dolgulu olan ravioli ve tortellini yer alıyor. Bu makarnaların en vurucu noktası ise elbetteki ki kuvvetli lezzetlere sahip olan sosları. Bolonez, napoliten, pesto ve arabiatta en çok bilinenler arasında yer alıyor. Bolonezin ana maddesi domates ve kıyma iken napoliten etsiz, yalnızca domatesten oluşuyor. Pesto sos zeytinyağı, fesleğen gibi ürünleri barındırırken arabiatta acılı ve zeytinli bir domates sos olma özelliğini taşıyor.
Bu kadar fazla makarna çeşidinin yanı sıra azar azar ve yavaşça eklenen suyla pirincin pişirilmesinden doğan risotta da yerini alıyor. Risotta deniz ürünleri, kıyma, sebze ya da mantar gibi seçeneklerle sunuluyor.
Bu mutfakta çorbalar da önemli yer tutuyor. Ülkemizde de restaurant menülerinde sıklıkla görebileceğimiz menistrone olarak adlandırılan sebze çorbası diğer çorbalarda olduğu gibi bruschetta ile servis ediliyor. Bruschetta İtalyan’ların sarımsaklı ekmeği olarak da adlandırılabilir.
Domates, sarımsak, enginar, ançüez, ton balığı, patlıcan ve kapari hemen hemen her yemekte kullanılıyor.
İtalyan mutfağının en önemli özelliklerinden biri bir çok ülkede ana yemek olarak tüketilen makarnanın başlangıç olarak tüketilmesi. Bunun ardından soğuk tabaklar geliyor. Ana yemeğe geldiğimizde sebze yemeğinin pek tercih edilmediğini bunun yerine et yemeklerinin tüketildiğini görüyoruz. Devamında da sofraya peynir, meyve ve tatlı geliyor.
İtalyanların en ünlü tatlısı hepimizin bildiği gibi tiramisu. Tiramisu kedi dili bisküvi, maskarpone peyniri ve kahve liköründen yapılıyor.
Son olarak İtalya mutfağında yemeğin yanında şarap sunuluyor.