Bilişim Sistemleri Mühendisliği Nerelerde Çalışır?
Üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinde eğitim veren Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü İstanbul Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi gibi üniversitelerde eğitim verir. Disiplinler arası bir bölüm olduğu için pek çok mühendislik alanı ile ortak çalışmalar yürütür.
Bilişim sistemleri oluşturulan bir organizasyonun amaç ve hizmetlerini yerine getirmek için bilgi teknolojisinden yararlanır. Bu nedenle bu bölümün içerisinde Bilgisayar Mühendisliği ve İşletme bölümünden dersler de okutulur.
Bu bölümden mezun olan kişiler bir kurumun veya fabrikanın içerisinde bilgisayar üzerinden yapılan işlemlerin yürütülmesi, yönetilmesi, planlanması, gerekli donanımlar ile birlikte kullanılacak olan yazılımların yerleştirilmesini sağlar.
Bilgisayar sistemlerinin düzenli ve sorunsuz bir şekilde çalışması için yazılım sistemlerini saldırılardan koruyan ve korsan girişimlere karşı önlem alan sistemler kullanılır. Şirketlerde ve kurumlarda iletişim şebekesinin kurulması, sistem mimarisinin yer edinmesi ve sistem standartlarının belirlenmesini bu bölümden mezun olan kişiler sağlar. Ayrıca farklı sistemlerin birbirleriyle uyum içerisinde çalışması için bilgisayarlar arasındaki entegrasyonu kurar ve yönetir.
Bilişim Sistemleri Mühendislerinin Çalıştığı Alanlar
- Yazılım sistemi geliştiren firmalar
- Otomotiv sektöründe sensör ve otomasyon geliştiren kuruluşlar
- Beyaz eşya üretimi yapan firmalar
- Bilgisayar ve cep telefonu üretimi yapan kuruluşlar
- Otomatik geçiş sistemi, genel ağ montelemesi yapan firmalar
- Grafik yazılımları, paket yazılımı ve similatör üretimi yapan kuruluşlar
Bu firmalar içerisinde çalışan Bilişim Sistemleri mühendisleri şu pozisyonlarda görev alabilir:
Web Altyapı Sorumlusu: Kurumsal firmalara bağlı olarak bu kuruluşların hizmet amacına göre çeşitli web alt yapıları da kurabilen bilişim sistemi mühendisleri programlama dilleri gibi alanlarda da yeterli bilgiye sahip olduğu için bu unvanda çalışabilir.
Eğitim Destek Mühendisi: Bu bölümden mezun olan kişiler, bir şirket içerisindeki ağ ve bilgisayar sistemini kurduğu zaman çalışanlara bu ürünlerin kullanımı hakkında detaylı eğitim programları sunabilir. Yeni işletim sistemlerini yakından takip eden bölüm mezunları, talebe göre kullanışlı ve pratik işletim sistemleri kurabilir.
Yazılım Mühendisi: Mikro işlemci ve bu işlemcilerin ara yüzlerini hazırlayarak bilgisayar donanımlarının eksiklerini tamamlayabilen mühendisler hazırlamış olduğu bu paketleri, tescil ederek büyük şirketlerde kullanabilir.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunları aynı zamanda bilgisayar mühendisleri, matematik mühendisleri, işletme ve yazılım mühendisleri ile birlikte koordineli bir şekilde plan ve projelendirme de yapabilir. Bu alanlarda yüksek lisans ve doktora yapabilen bölüm mezunları, farklı bilim dallarından eğitim alarak üniversitelerde iyi yetişmiş öğretim üyeleri arasına girebilir.