Türkiye-Belçika İlişkileri






1831 yılında bağımsızlığını kazanan Belçika’yla ilişkilerimiz, Osmanlı İmparatorluğu’nun Belçika’yı 1837’de tanımasıyla başlamıştır. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler ise 1838 yılında tesis edilmiştir. Belçika Kralı II. Leopold’un 1860 yılında İstanbul’u ziyareti ilişkilere önemli bir ivme kazandırmıştır. O dönemde uluslararası planda tarafsızlık politikası güden Belçika, Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkilerinde ekonomik ve ticari konulara ağırlık vermeyi tercih etmiştir. Nitekim, 1840’lı yıllardan itibaren Belçikalı işadamları İstanbul’da yatırım yapmaya başlamışlardır.


Türkiye ve Belçika arasında ikili ilişkiler gelişmekte, Belçika AB üyeliğimizi desteklemektedir. Belçika’yla üst düzey temaslar son yıllarda artmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız 25-27 Mart 2009 tarihlerinde, Sayın Başbakanımız 18-20 Ocak ve 25-26 Haziran 2009 tarihlerinde Belçika’yı ziyaret etmişlerdir. Sayın Başbakanımızın Eşi Sayın Emine Erdoğan Crans Montana Forumu “First Lady”ler toplantısı ve ödül törenine katılmak üzere 16 Şubat 2011 tarihinde Belçika’yı ziyaret etmiştir. Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders 1 Nisan 2012 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu’nun ikinci konferansına iştirak etmiş, ardından Sayın Bakanımızın davetine icabetle 4-5 Nisan 2012 tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirmiştir. Belçika Veliaht Prensi Philippe, beraberinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri, Dış Ticaret ve Avrupa Birliği Bakanı Didier Reynders, Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters ve işadamlarından oluşan yaklaşık 400 kişilik bir heyetle 15-19 Ekim 2012 tarihlerinde ülkemize bir “Ekonomik Misyon” ziyareti gerçekleştirmiştir. Anılan ziyarete 193 Belçika şirketini temsilen 350 civarında işadamının katılmıştır. Sayın Bakanımız, 7 Kasım 2012 tarihinde Brüksel’e gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Dışişleri Bakanı Didier Reynders ile görüşmüştür.


Belçika’da yaşayan yaklaşık 220 bin vatandaşımız Belçika’yla ilişkilerimizin önemli bir ayağını teşkil etmektedir. Son seçimler sonucunda, Federal Parlamentoda 4 Türk kökenli üye bulunmaktadır, bölgesel Parlamentolarda ise toplam 5 Türk kökenli üye bulunmaktadır. Ayrıca, Belçika’nın çeşitli şehirlerinde yaşayan yaklaşık 100 vatandaşımız Belediye Meclisi üyesidir.


Belçika ile ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimiz son yıllarda gelişme kaydetmiştir. İkili ticaret hacmimiz 2011 sonu itibariyle yaklaşık 6,4 milyar Dolar’a yükselmiştir. 2011 yılında Belçika’ya ihracatımız 2,45 milyar Dolar, ithalatımız ise 3,95 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir.


Ülkemizde faaliyet gösteren Belçika sermayeli firmalar ağırlıklı olarak; tekstil ve hazır giyim, enerji, gıda, kimya, ticaret ve gıda alanlarında çalışmaktadır. Bankacılık ve telekomünikasyon alanında da son yıllarda artan yatırımlar olmuştur.


2012 yılında 600 bine yakın Belçikalı turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Öte yandan, Belçikalılar ülkemizde taşınmaz edinen yabancı ülke vatandaşları arasında da ön sıralarda yer almaktadır.