Kültür Boyutu
1. Türkiye, Avrupa Konseyi’nin kültür alanında mevcut aşağıda kayıtlı sözleşmelerine taraf bulunmaktadır:
-Avrupa Kültür Sözleşmesi (1954)
-Arkeolojik Mirasın Korunması Hakkındaki Avrupa Sözleşmesi (1969)
-Avrupa Mimari Mirasın Korunması Hakkındaki Sözleşme (1985)
-Arkeolojik Mirasın Korunması Hakkındaki Avrupa Sözleşmesi (Değiştirilmiş metin,
1992)
2. Bakanlığımızca, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Kültürel İşirliği Konseyi (CDCC) ile bağlı komitelerinin yerine 2001 yılında ihdas edilen aşağıdaki 4 yönetim komitesinin çalışmalarına iştirak edilmektedir:
-Eğitim Yönetim Komitesi (CDED)
-Yükseköğretim ve Araştırma Yönetim Komitesi (CDESR)
-Kültür Yönetim Komitesi (CDCULT)
-Kültürel Miras Yönetim Komitesi (CDPAT)

3. Türkiye, Avrupa Konseyi çerçevesinde faaliyet gösteren ve 1988’de kurulan Eurimages'a (Yaratıcı Sinematografik ve Görsel-İşitsel Eserlerin Ortak Yapımı ve Dağıtımı İçin Avrupa Destek Fonu) Şubat 1990'da katılmıştır. 30 ülkenin üye olduğu Eurimages’ın amacı, Avrupa sinemasını geliştirmek, sinematografik eserlerin üretimini ve dolaşımını kolaylaştırmak ve profesyoneller arasındaki işbirliğine imkan sağlamak olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, Eurimages bugüne kadar 980 Avrupa ortak yapımına 280 milyon Euro tutarında destek sağlamıştır. Fondan yararlanmak üzere, özel film kuruluşlarımız işbirliği yaptıkları yabancı kuruluşlarla müştereken oluşturdukları projelerle Eurimages'a doğrudan başvurarak parasal destek sağlayabilmektedirler. Eurimages Yönetim Kurulu’nun 91. toplantısı 3-6 Ekim 2004 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz tarafından "Eurimages" için 2007 yılında ödenen katkı payı 868.362,52 Avro'dur. Eurimages Türkiye temsilciliklerini Mustafa Turaç ve Mehmet Demirhan yapmaktadır.
2007 yılında yapılan dört Euroimages toplantısında Euroimages’den, ülkemiz firmalarının yapım, dağıtım ve salon için aldıkları destek toplam 889.250 Avro'ya ulaşmıştır.
4. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Avrupa Konseyi (Bilgi ve İzleme Sistemi) (Compendium) ve "Kültür Politikalarının Gözden Geçirilmesi" (Cultural Policy Review) programlarına ülkemizce katılım kararı alınmış olup, 2007 yılı içinde bu husustaki kararımız Konsey’e bildirilmiştir.
5. Avrupa Konseyi Kültür Komitesi (CDCULT) çerçevesinde, Güney Kafkasya ülkelerinin (Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan) demokratik dönüşümlerine kültür politikaları alanındaki kapasitelerini güçlendirmek ve kültürel işbirliği faaliyetlerini desteklemek suretiyle katkıda bulunmak amacıyla 2001-2005 yılları arasında başarıyla yürütülen STAGE (Support for Transition in the Arts and Culture in Greater Europe) Projesinin, Ukrayna ve Moldova’nın da dahil edilerek devam ettirilmesi fikrinden hareketle Kiev Girişimi Bölgesel Programı oluşturulmuştur. 2006-2009 yıllarını kapsayacak Program’ın amacı, kültür ve kültürel mirasın yönetiminde bu ülkelerle işbirliğine gidilerek, sürdürülebilir kültürel, sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanmasıdır.
Kiev Girişimi, 15 Aralık 2006 tarihinde Bükreş’te yapılan bir Konferans ile başlatılmıştır. Program'a ülkemizce "destekçi" statüsünde katılınmaktadır.
Kiev Girişimi Bölgesel Programı çerçevesinde, kültür turizmini teşvik amaçlı olarak öngörülen 2007-2009 dönemini kapsayan Şarap Yolları projesinin keşif amaçlı ön toplantısı 2006 yılı Kasım ayında Selanik'te yapılmıştır.
Sürdürülebilir kültür turizminin gelişimine bölgede bir ivme kazandırılması bakımından faydalı olacağı düşünülerek, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Bakanlığımız ilgili birimleri ile yapılan ön istişareden sonra, KEİ Dönem Başkanlığımız döneminde Girişimin ilk toplantısına evsahipliği yapmamızın uygun olacağı değerlendirilmiş ve bu çerçevede, Kuşadası'nda 28-30 Haziran 2007 tarihlerinde yapılan "Council of Europe: Kyiv Initiative-Wine, Culture, Tourism Exchange Workshop" başlıklı toplantıya, Avrupa Konseyi, Kiev Girişimi ülkeleri ile destekçi ülkeler, Türkiye ve Yunanistan’dan yetkililer katılmıştır.
Toplantıda karara bağlanan hususlar arasında, öncelikle örnek teşkil etmek üzere Türkiye ve Yunanistan arasında bir agroturizme (“şarap yolları” adını taşımaktadır) dönüşecek hat belirlenmesi, aynı zamanda Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında bir hat üzerinde çalışılması, keza Moldova ve Ukrayna arasında da benzer bir hattın oluşturulması, nihai tahlilde hava bağlantısı ile bu coğrafyanın birbiri ile bağlantılı hale getirilmesi ve harita taslaklarının 15 Eylül 2007 tarihine kadar Avrupa Konseyi Kültür Yönlendirme Komitesi Sekretaryası'na iletilmesi yeralmıştır.
Ülkemizin “destekçi” ülke olarak öncülük yaptığı, “şarap yolları” projesinin, Kiev Girişimi çerçevesinde bir pilot-model proje olması için Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve ilgili üreticilerle işbirliği halinde çalışmalar süratle yürütülmekte olup, İstanbul’dan Denizli’ye kadar olan hat üzerinde, bağcılık, mutfak kültürü, el sanatları, tarihi eserler de belirlenmek suretiyle taslak harita hazırlanmış olup, Avrupa Konseyi’ne sunulmuştur.
Bu bağlamda, Kiev Girişimi Bölgesel Programı çerçevesinde teknik uzmanlar toplantısı 18-20 Kasım 2007 tarihlerinde İzmir’de İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde yapılmıştır. Toplantıya Türk ve Yunan uzmanlar ile Avrupa Konseyi yetkilileri de katılmışlardır.

Kiev Girişimi Bölgesel Programı kapsamında başlatılan "Şarap Kültür Turizm Değişimi Projesi"nin (WCTE) 9-14 Nisan 2008 tarihlerinde Ukrayna'nın Odesa kentinde yapılan yıllık toplantısına Kültür ve Turizm Bakanlığımız yetkilileri de katılmıştır.
6. Avrupa Konseyi 2004 yılı Müze Ödülü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kültür, Bilim ve Eğitim Komisyonu tarafından Edirne’deki Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesine verilmiştir. Anılan ödül, Avrupa Konseyince 1977’den bu yana Avrupa kültür mirası anlayışına önemli katkılarda bulunan müzelere verilmektedir.
7) Avrupa Konseyi 22. Eğitim Bakanları Daimi Konferansı 4-5 Mayıs 2007 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenmiştir. "Daha İnsancıl ve Toplumun Her Kesimini Kapsayan Bir Avrupa İçin Eğitim Politikalarının Katkısı" temasıyla gerçekleştirilen Konferans'ta, Avrupa Konseyi üyesi, gözlemcisi ve Avrupa Kültür Sözleşmesi tarafı, ülkemiz hariç toplam 53 ülkeden 49'u temsil edilmiştir.
Konferans'a evsahibi sıfatıyla Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı San Marino Dışişleri Bakanı Fiorenzo Stolfi, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio de katılmıştır.
KKTC Yükseköğrenim, Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Tahir Çelik de Türk heyeti içinde yeralmıştır.
Konferans'ın 4 Mayıs sabahı yapılan açılış oturumunda Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da bulunmuş ve bir konuşma yapmıştır.
Konferans'ın sonunda Nihai Bildirge, 2003-2006 döneminde tamamlanan projelerin sonuçlarına dair Karar ve 2008-2020 faaliyet programına dair Karar kabul edilmiştir. Bundan sonraki Eğitim Bakanları Konferansı'nın Slovenya'da yapılması kararlaştırılmıştır.