Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) talimatıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen merkezi bir dil sınavıdır. ÖSYM, 2018 sınav takvimini açıklamasının ardından gözler YDS sınavına çevrildi. Adaylar bu yıl İlkbaharda yapılacak olan YDS sınavının başvurularının nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki YDS başvuruları ne zamana kadar sürecek? YDS sınav ücretleri hangi bankaya yatırılacak? İşte YDS hakkında tüm merak edilenler...

YDS BAŞVURULARI HANGİ TARİHTE BİTECEK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yayımlanan 2018 yılı sınav takviminde göre, YDS İlkbahar Dönemi sınavına ait başvurular 7 Şubat (bugün) itibarıyla başladı. Yaklaşık 1 haftalık başvuru süresi bulunan YDS, 15 Şubat tarihinde ise sona erecek. Adaylar için açılacak geç başvuru tarihi ise 28 Şubat 2018 olarak belirlendi. 2018 YDS İlkbahar Dönemi Sonuçları 26 Nisan 2018 tarihinde açıklanacak.

GEÇ BAŞVURU NASIL OLACAK?

Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün saat 23:59'a kadar artırımlı olarak; ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır.

YDS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’ na başvuracak adaylar, başvuru işlemleri sırasında 90 TL, başvuru hizmeti bedeli de 5 TL olmak üzere toplam 95 TL'dir. Sınav ücretini aşağıda yer alan ilgili bankalara yatırılması gerekmektedir.

2018 YDS SINAV ÜCRETLERİ HANGİ BANKALARA YATIRILIYOR?

2018 YDS'ye girmek isteyen adayların başvuru yapmadan önce bankaya YDS başvuru ücretini yatırmaları gerekmektedir. Peki YDS başvuru ücreti hangi bankaya ne kadar yatırılacak ? ÖSYM YDS başvuru parası hangi bankaya yatırılacak? İşte cevabı.

- T.C. Ziraat Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

- VakıfBank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'dcn başvuracak adaylar hariç)

- Halk Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

- Akbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'dcn başvuracak adaylar hariç)

- Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

- Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

- DenizBank'ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

- Tüm PTT İş Yerleri (KKTC'den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

YDS BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

2018 İlkbahar YDS başvurusunu ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr/ resmi internet adresinden veya linke yapabilirsiniz. Buradan başvuru yapan adaylar ÖSYM'nin ödeme işlemleri bölümden 90 lira olan sınav ücretini ödemesi halinde başvuru kabul edilecek.

YDS SINAVI NE ZAMAN ?

ÖSYM tarafından düzenlenen Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS), 1 Nisan 2018 günü yapılacak.

YDS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Nisan 2018 İlkbahar Dönemi YDS’ye başvuru yapacak adayların ÖSYM tarafından belirlenecek olan tarihte , (www.osym.gov.tr) veya linke tıklayarak, Sınav Kılavuzu ve Aday Başvuru Formunun çıktısını almaları gerekmektedir. Başvuru tarihleri 7-15 Şubat 2018 olarak belirlendi.

ÖSYM’nin internet sitesi hariç, hiçbir merkezde kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmamaktadır. Başvurunuzun geçerli sayılabilmesi ve zaman kaybınızı en aza indirebilmek için ÖSYM tarafından verilen talimatlara uygun hareket etmeniz gerekmektedir.

Son 2 yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınava başvuru merkezleri aracılığıyla başvurmuş olan adaylar: 2018 YDS İlkbahar Dönemi sınav başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla yapabilirler veyahut yine başvuru merkezlerini tercih edebilirler. Son 2 yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınava başvuru merkezleri aracılığıyla başvurmamış olan adaylar: 2018 YDS İlkbahar Dönemi sınav başvurusunu, başvuru merkezleri aracılığıyla yapmanız icap etmektedir.

Size en yakın ÖSYM başvuru merkezini, ÖSYM Sınav Merkezi Koordinatörlükleri sayfasından öğrenebilirsiniz.

Yabancı uyruklu adaylar için: Daha önce ÖSYM’den Y.U. almayan ve Nisan 2018 YDS’ye girmek isteyen yabancı uyruklu adaylar, sınav başvurusunu, başvuru merkezleri aracılığıyla yapmaları gerekmektedir.

YDS PUANLANDIRMA SİSTEMİ

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,

80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,

50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

olarak kabul edilir.

SINAVIN GEÇERLİLİK KOŞULLARI NELERDİR?

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevaplarının değerlendirilmesi için adayın;

– Sınava, atandığı salonda girmesi,

– SINAVA GİRİŞ KODU’nu sınav kitapçığına yazdıktan ve kodladıktan sonra sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,

– Kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,

– Cevaplarını sınav süresi içinde sınav kitapçığındaki cevap alanlarına işaretlemiş olması,

– Sınav kitapçığına T.C. Kimlik Numarasını ve Sınava Giriş Kodunu doğru olarak yazıp kodlaması

– Sınav kitapçığına yazması, işaretlemesi, doldurması ve kodlaması gereken tüm bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması,

– Sınav sonunda sınav kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) sınav görevlilerine teslim etmesi,

– Salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.