Enginar Sindirim Sistemi Dostu
Enginarkaraciğerböbrek bağırsak ve safra kesesi için yararlı.

Enginarın içindeki "ciarin" adlı madde nedeniyle karaciğer safra kesesi böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Şeniz ilkbahar aylarından itibaren tezgahlara çıkan ve yazın habercisi olan enginarın tipik bir Akdeniz bitkisi olduğunu belirtti.

Eski çağlardan beri bilinen ve kral sofralarının en geçerli yemeği olarak anılan enginarın "çok yıllık" bir bitki olduğunu ifade eden Şeniz "Enginarın besin değeri çok yüksektir. Birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. A D D2 B6 ve C vitaminlerini içinde barındırır" dedi.Mineral maddelerce de son derece zengin olan enginarın kalsiyum magnezyum manganez ve fosfor içeriğiyle dikkat çektiğini belirten Şeniz "Enginarda bulunan 'ciarin' isimli madde karaciğer safra kesesi böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Enginar ayrıca romatizma üre kolesterol ve damar sertliğini de iyi gelir. Sebze olarak yenmesinin yanı sıra yapraklarının da kaynatılarak suyunun içilmesi faydalı. Sağlık için mevsiminde enginar tüketilmeli. Aslında sağlık açısından mevsiminde hangi meyveyi hangi sebzeyi yersek yiyelim faydalıdır." diye konuştu.

Türkiye'de "erkenci ve geççi" çeşitleri bulunan enginarın pazarlarda yüksek değer bulduğunu anlatan Şeniz bu değerli sebzenin yabancı ülkelerde çocuk mamalarının yapımında kozmetikte içki ve boya sanayisinde de kullanıldığına işaret etti.