Meyve Kurularının Faydaları..
Kuru meyveler yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80-95 oranındaki suyun yüzde 10 - 20 oranlarına düşürülmesi ile elde ediliyor. Bu kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün minerallerin korunduğu kuru meyveler vücudu yüksek antioksidan potansiyelleri ile öncelikle serbest radikallere karşı koruyor.

Erik Kurusu

Bol miktarda B1 B2 B3 B6 A C ve E vitamini içerir. Mürdümeriğinin bağırsakları çalıştırıcı etkisi bilinmektedir. İçerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle tansiyon karaciğer kalp böbrek ve romatizma hastaları ile tuzsuz rejim yapanlara önerilir. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır.

Elma Kurusu

Besin değeri dışında nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Lifli olduğu için bağırsakları temizler. Karaciğerinden şikayet edenler romatizmalılar ve hatta şeker hastaları bile faydalanabilirler. Elma yatıştırıcı uyku vericidir ve baş ağrılarına iyi gelir. Kabuğuyla küçük parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon portakal tarçın koyarak çay olarak tüketebilirsiz.

Kayısı Kurusu

Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler. Büyümeye yardımcıdır görme fonksiyonlarını güçlendirir şeker hastalığının gelişimini engellerbağışıklık sistemini korur. Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlar. Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için kanserden korunmada faydalı oldukları saptanmıştır.

Pestil

Dut pekmezi süt bal ceviz fındık ve undan oluşan protein karbonhidrat yağ vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda maddesidir. Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden zengindir. Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde su dengesinin korunmasında hormon enzim üretiminde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.

Dut Kurusu

Kalsiyum demir B1 B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.