Öncelikle ne tarz kadehler kullanılacağına değinelim. Kırmızı şaraplar, aşağısı geniş, ağzı dar olan ve ülkemizde konyak bardağı olarak adlandırılan ayaklı kadehle içilir. Böylece aroması daha iyi hissedilir. Yeni bir şişeye başlarken mutlaka kadehinizi değiştirin.

Beyaz şaraplar ise, yine ayaklı, üst tarafı düz kadehlerle içilir.
Köpüklü şaraplar, ayaklı ve aşağısı tamamen dar, yukarı doğru genişleyen konik bardaklarla içilirler.
Şarabınızı içerken kadehinizi hiçbir zaman silme doldurmayın. En fazla ¾ oranında koyun. Şarabı küçük yudumlar halinde alın ve hemen yutmayın. Diliniz ve damağınız arasında şarabın kendine has burukluğunu, lezzetini ve sertliğini duyumsamaya çalışın.
Beyaz şaraplar genelde serin, kırmızı şaraplar ise oda sıcaklığında içilirler. Beyaz şarap tatlı ise 4-6 santigrat derece, sek ise 6-10 santigrat derece aralığında içilir.
Kırmızı şaraplar içilmeden önce havalandırılmalıdır. Bu süre şarap genç ise 10, yıllanmış ise 45 dakika kadar olmalıdır. Şaraplar kesinlikle içlerine buz atılarak serinletilmeye çalışılmamalıdır. Hiçbir şarap buzdolabında uzun süre bırakılmamalıdır. En uygunu şarabı buz kovası içinde muhafaza etmektir.
Prensip olarak; beyaz şarap kırmızı şaraptan, hafif şaraplar iyi kalitede bir şaraptan, sek şaraplar tatlı şaraplardan ve genç şaraplar da yıllanmış şaraplardan önce içilmelidir.
Yemeklerde genel olarak, beyaz etlerle beyaz şarap, kırmızı etlerle de kırmızı şarap tüketilir. yemek dışında şarabınızın yanında farklı çeşitte peynirler, baharatlı cipsler ve kuruyemiş tüketebilirsiniz.
Bir takım yiyeceklerle şarabın birlikte tüketilmesi önerilmemektedir. Bunlara örnek olarak; sirkeli ve ekşili ordövrler, enginar, tatlı yiyecekler ve salatalar.