Polifosfat İçerikli Kireç Önleyici Filtre
Geçenlerde su arıtma parçaları satan bir mağazada gördüm ve bir tane Polifosfat İçerikli Kireç Önleyici Filtre aldım. Ürün İtalyadan ,thal edilmiş.Çamaşır makinesine giren musluğun önüne takılınca makineye giden kireci tutarak daha az deterjanla daha etkili sonuçlar verdiği üzerinde ifade ediliyor.Deterjan kutularının üzerinde de bu yönde bir talimat var olduğunu zaten biliyoruz.Eğer çok kireç içeren bir baraj gölünden suyunuz geliyorsa deterjan ölçek miktarını iki katına çıkarılması yönünde deterjan kutularının üzerinde talimat bulunuyor.Özellikle şehir su şebekesinde kireç miktarı fazla ise daha az elektrik ve deterjan harcanacağı sonucu ortada.Peki Sağlığa Zararı Var mı?
Bu konuda bir araştırma yaptım. Satıcılarda bu konuda pek bir şey bilmediklerinden midir bilmiyorum ama bulaşık makinesine değilde sadece çamaşır makinesine takılmasını tavsiye ediyorlar.
Peki nedir bu Polifosfat sağlığa zararlımı?Öncelikle polifosfatın bir gıda katkı maddesi olduğunu ifade edeyim. E452 içeren tüm gıdalar polifosfat içermektedir. Günlük 70 mg/kg vücut ağırlığı ölçeğinden daha fazla vücuda alınmaması gerektiği ifade ediliiyor.Sonuçta gıda olarak dahi tüketilen bu maddenin giyiselere değmesinde bir sakınca olmasa gerek. Zira kuruduğu için cilt üzerinden emiliminde çok çok düşük seviylerde kalacağıda aşikardır.Gıda Katkı Maddesi Olarak Sodyum Polifosfat Çeşitleri
E452(i) Sodyum polifosfat (önceden E450c)E452(ii) Potasyum polifosfat (önceden E450c()E452(iii) Sodyum kalsiyum polifosfatE452(iv) Kalsiyum polifosfat (diğer adı E544)E452(v) Amonyum polifosfat (önceden E450c)Sodyum/potasyum/kalsiyum/amonyum'un fosfatlarla olan tuzlarıdır.Bu maddeler Metal tutucu, stabilizör ve emülgatör özelliktedirler. Aynı zamanda işleme ve depolama sırasında suyun tutulması için kullanılırlar.
Polifosfatın Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı
Fosfat içeren bütün katkı maddeleri için, 70 mg/kg vücut ağırlığı Dolayısıyla 80 kg ağırlığında bir erkek ve 60kg ağırılığında bir bayan sırası ile günde 5.6 gram ve 4.2 gram tüketmesinde bir sakınca yok. Kaldı kı su giriş musluğuna takılan bu polifosfatı doğrudan tüketmek için kullanmamaktayız. Bunun yanı sıra içinde bulunan 200 gramlık polifosfatın aylarca dayanacağınıda hesaba kattığımızda giyiselere temas eden bu maddenin çok düşük sevilerde olacağı aşikardır.Polifosfatın Yan Etkileri
Gıdalar içerisinde kullanımında bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Fosfatlar genel metabolizmada önemli rol oynadıklarından, fosfatların yüksek konsantrasyonları birçok metabolik işleme zarar verebilir .Polifosfatın Kullanımındaki Sınırlamalar:
E452 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryenler ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryenler tarafından tüketilebilmektedir.
Sonuç
Sonuç amacımız makineye giden kireçi önlemek hem makinenin ömrünü uzatacak, hem deterjan ve elektirikte tasarruf yapmamızı sağlayacak. Bu kireç önleme işlemini bu şekilde polifosfat gibi kimsyasal bir madde ile yapılabilir. Bir de fiziksel olarak kireci süzen filtrelerde bulunmaktadır. Bu filtrelerde reçine esaslı olan tercih edilmelidir.
Kalın sağlıcakla...