Ağız kokusu önleme
Ağzı kokusu birçok kişinin problemi halinde ancak bazı bilgiler tedavi değil tam aksine bu problemi destekleyicidir.
Hangi Diş Fırçası?
1. Orta sert olmalıdır
Yumuşak fırça kullanmayınız. Yumuşak fırça hiç kimse için uygun değildir.
2. Seyrek kılları olmalıdır
Fırçadaki kılların sayısı az olmalıdır ve kılların arasında boşluklar bulunmalıdır.
3. Küçük olmalıdır
Ağızın arka bölgelerine kolay girebilmesi için fırça mümkün olduğu kadar minik olmalıdır.
4. Ucuz olmalıdır.
Pahalı markaların çok çabuk yumuşayan çabucak eskiyen hiç bir özelliği olmayan diş fırçaları olduklarını görüyorum. Halbuki; ülkemizde üretilen fırçaların ithal edilenlerden daha başarılı olduğunu tespit ettim.
Hangi Diş macunu?
Ağız kokusu diş macunu ÇİNKO içermelidir.
Piyasamızda satılan 147 tane ürün inceledim ve ağız kokusunu engelleyen 3 tane diş macunu bulunduğunu tespit ettim. Paketin üzerinde çinkositrat (ZincCitrate) bulunduğu yazar. Ağız kokusu olanlar bu diş macunlarını kullanmalıdırlar.
Hangi Gargara?
1. Alkolsüz olmalıdır. Alkol şiddetli ağız kokusu sebebidir. Alkol dilinize temas edince çirkin koku meydana gelmesine yardım eder. Eczanelerimizde 1 (bir) tane alkolsüz gargara vardır
2. Antiseptik olmalıdır. Eczanelerimizdeki neredeyse bütün gargaralar antseptiktir. Bu konuda bir sıkıntı yoktur.
3. Antiinflamatuvarsız olmalıdır. Bir çok gargaranın içerisinde antiinflamatuvar bulunur. Bu maddeye bizim ihtiyacımız yoktur.
4. Çinkolu olmalıdır. Piyasamızda şimdilik çinkolu bir gargara yoktur. Belki gelecekte üretilir?
Eczanelerimizde yukarıdaki 3 özelliğe uyan sadece 1 (bir) tane ağız gargarası vardır.
Hangi sakız?
Sakız ağız kokusunu artırır.
Çinkolu sakızlar ağız kokusunu azaltır. Piyasamızda 1 tane çinkolu sakız vardır. Paketin üzerinde çinko glukonat bulunduğu yazar.
Hangi doktor?
Ağız kokusu bir hastalıktır ve diş hekiminin branşına girer. Diş hekiminizin bir uzmanlık dalı bulunması şart değildir gerekli de değildir. Bu güne kadar gittiğiniz diş hekimine gidiniz. O sizi yönlendirecektir.
BAZI FAYDALI İPUÇLARI
Dişlerinizi yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı yönde fırçalayınız. Dişlerin ara ve arka yüzlerini iyice temizleyiniz.
Her gün 2 defa fırçalayın
1- Gece uyumadan önce ve
2- Sabah kahvaltıdan sonra
Diş fırçalamanın koku engelleyici etkisi %33 tür.
Dilinizi fırçalayın
Bastırmadan kanatmadan incitmeden arkadan öne doğru dilinizi fırçalayınız. Bulantı yaparsa alışmaya çalışınız. Dil fırçalanmıyorsa ağız kokusu bakımı yetersiz demektir.
Dil fırçalamanın koku engelleyici etkisi % 42 dir.
Köprülerın altını fırçalayın
Ağız kokusunun en sık rastlanan sebebi kaplama ve köprülerin altındadır. Eğer köprünün altına fırça girmiyorsa diş hekimizden köprüyü değiştirmesini isteyiniz.
Bunlara rağmen ağız kokusunda bir düzelme olmuyorsa Tip 2 Tip 3 Tip 4 veya Tip 5 ağız kokusu bulunuyor olabilir.
Unutmayın; ağız kokusunun sebebi ağızda bulunmak zorunda değildir.