WEB TASARIM NASIL YAPILIR ?
Son zamanlarda artık hemen hemen herkes, kendi sitesini yapmanın bir yolunu aramaya başladı. Kimi template 'edit'liyor, kimi üstünkörü site bozması bir şeyler yapıyor, kimi de gerçekten uğraşıyor, güzel çalışmalar çıkarıyor. İnternetteki kaynaklardan öğrenebildiği kadarıyla herkes bir şeyler döktürmeye gayret ediyor.
Eğer siz, "ben uğraşamam kardeşim, site mite yapmak için program filan öğrenemem, herhangi bir hazır site bile benim işimi görür" diyorsanız, basit bir blog sitesi kurmayı deneyebilirsiniz. Ama kendinize özel siteler yapmak arzusunda iseniz, yazımızın bundan sonraki kısmını dikkatle okumanızı öneriyorum. Çünkü bu yazımda web tasarımına yeni başlayanların bilmeleri gereken aşamalara değinmek istiyorum.
Örnek bir çalışma ile başlayalım.
Ön Hazırlık Aşaması
Mesela bu yazımızda bir elektrik firmasını ele alalım ve onun üzerinden gidelim.
Yıldırım Elektrik Bobinaj firması bizden müşterilerinin kendilerine kolayca ulaşabileceği ve ürünlerin ön planda olduğu bir web sitesi yapmamızı istiyor. Ürünlere daha sonra ekleme-çıkarma yapılmasını, yani dilediği zaman bir kategori ve ürün eklemek çıkarmak istiyor.
İlk önce yapacağımız site ile ilgili dokümanları temin ediyoruz. Ürünleri ve kategorileri belirliyor, "Hakkında" kısmı için kullanacağımız metni ve adres telefon gibi iletişim bilgilerini alıyoruz. Bizden istenen çok da aşırıya kaçmadan sadelik üzerine kurulu, kullanışlı bir web sitesi oluşturulması. Varsa diğer bilgilere de ulaşıyor ve ön hazırlık kısmını tamamlıyoruz. Böylece sitemiz dört kısımdan oluşacak: Ana Sayfa, Hakkımızda, Referanslar, İletişim. Ürünler ise başlı başına bir modül olacak.
Tasarım Aşaması
Artık sitenin yapısını belirlememiz gerekiyor. Bunun için önce bir karalama ile plan yapmamız lazım, ki sonrasında bunu tasarım haline getirebilelim.
Photoshop yardımı ile sitede kullanacağımız materyalleri temizliyoruz. Bunun için Fireworks'ü kullanmanızı önermem, tırtıklı bir şekilde temizleme yapacaktır. En iyisi Photoshop'tur.
Tasarım çalışmamızda Fireworks kullanıyorum. Siz isterseniz Photoshop da kullanabilirsiniz, ama Fireworks kadar bu konuda pratik olmadığını belirtmek isterim. Tasarımımı tamamlıyorum:
Şimdi bu tasarımın diğer sayfalarda görünümünü yapalım. Referanslarımız kısmı aşağıdaki gibi olacak:
Ürünlerden birine tıklandığında aşağıdaki gibi görünecek:
Tasarım işi sizin becerinize kalmış zaten. Tasarım yaparken çok güzel görünüyor diye öyle herşeyi doldurmayın. Çünkü firma sahibinin bizden isteği, sitenin kullanışlı olması, sitesine giren birinin gerekli bilgileri elde edebilmesi.
Bir düşünün: Bir bobinaj arıyorsunuz ve Google'dan buldunuz siteyi, girdiniz diyelim. Sitenin açılışında uzun süren bir animasyon, yanıp sönen bir sürü saçma sapan hareketli nesneler var. Ana sayfaya geldiniz yine aynı. Ne kadar etkileyici olursa olsun, o an için size bir anlam ifade eder mi tüm bunlar? Yoksa sadece ürünle mi ilgilenirsiniz? İşte bu düşüncelerle lüzumsuz gif animasyonlar, anlamsız resimler, çok farklı keskin renkler web tasarımında uzak durulması gereken unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Sadece amaca ulaşın, yeterli.
Tasarım kısmını tamamladım ve kendi mantığıma uygun şekilde dilimliyorum. Dilimleme yaparken flash yapacağım kısmı tam olarak kesiyorum. Başlıkları dilimlerle belirliyorum.
Hiçbir zaman Fireworks'ten HTML'ye dönüştürülmüş dosyalarla çalışmadığımdan Dilimlediklerimi (sadece kullanacaklarımı) farklı resimler halinde kaydediyorum.
Dreamweaver'da yeni bir sayfa oluşturuyorum. Genel olarak CSS kullanarak oluşturduğum div'leri boyutlandırarak sayfa yerleşimini yapıyorum.
Sonra Flash programını açarak header bölgesi olarak belirlediğim kısmın boyutunu ayarlıyorum ve daha sonra Fireworks'te bu alandaki tüm parçaları ile kopyalayarak Flash içine yapıştırıyorum. Flash, Fireworks'teki bir nesneyi veya nesneleri movie klip olarak, png formatına import edecektir. Yapmanız gereken kopyala yapıştır yapmaktır. Header'i istediğimiz hareket ve efektleri vererek sade bir şekilde yapıyoruz.
Kodlama Aşaması
Bundan sonra programcı devreye giriyor. Soldaki ürünler menüsüne uygun şekilde kodlamayı yapıyor. Birine tıkladığınızda o kategorideki ürünler geliyor, ayrıca belirlenmiş olan kontrol panelinden kategori ve ürün eklenebilir hale getiriyor.
Referanslar kısmını da benzer şekilde hallettikten sonra web sitesini herhangi bir FTP programı vasıtası ile hostingine atıyoruz.
Sonuç:
Basit içerikli bir siteyi hazırlarken yukarıda bahsettiğimiz aşamaları takip ederiz genelde. Sizlere fikir vermesi açısından gelen soru ve talepleri de göz önünde bulundurarak böyle bir yazı hazırlama ihtiyacı doğdu. Umarım bir fikir vermiş ve yararlı olmuştur.
Yeni Başlayanlar Buradan Başlayabilirsiniz...
Web Tasarım Nasıl Yapılır
Web tasarımı nasıl yapılır. Önce biraz konu ile ilgili bilgi verelim. Web tasarım nasıl yaparım diyorsanız önce hangi progrmaları kullanmalıyım sorusunun cevabını bulmalısınız. Web tasarım programları ile ilgili daha önceki makalemize bakabilirsiniz. Web tasarım yapabilmeniz için öncelikle yapmak istediğiniz şeyi kağıda dökmeli vaya tam olarak kafanızda oluşturmalısınız. Geliştirmek için veya daha sonra müdahale edebilmeniz için önemlidir. Programınızı da buldunuz ne yapmak istediğinize de karar verdiyseniz başlayabilirsiniz.
Yapmak istediğiniz sitenin öncelikle resimlerini (flash ta olabilir) hazırlamalısınız. Bunun için en güzel kaynak Google resim arama motoru'dur.
"Web tasarımı düzenli bir şekilde nasıl yapılır" sorusunun cevabı ise önce sitenizin resmini çizmektir olabilir. Bir site yapmadan önce çeşitli grafik tasarım programları kullanabilirsiniz. Bu programlarda yaptığınız site resmini parçalanmış layer'lar halinde kullanabilirsiniz. Hemen bir örnek verelim :
Burada gördüğünüz gibi bir resim çalışması yapılmış bu resim çalışması daha sonra dilediğimiz gibi kullanılmak üzere parçalanacak ve sitemizin oluşturulmasında kullanılacaktır.
SIK SORULAN SORULAR
Neden Web Site Yaptırmalıyım ?
İnternet çağımızın en büyük yeniliğidir. Günümüz iş hayatında tutundurma çabaları; arz ve kaliteden ön planda gelmektedir. Başta reklam olmak üzere firma veya ürün tanıtımlarında birçok yöntem kullanılmaktadır. Web sitesi firmanızın tanıtımında kullanılacak fiyat/reklam politikasına en uygun maliyeti ve maliyete yönelik hedef bakımından en çok getirisi olan tanıtım hizmetidir.
Nereden Başlamalıyım ?
Bir web sitesine sahip olabilmek için başta bu alanda uzman kuruluşlar ile çalışmanız gerekmektedir. Web tasarım yapılmadan önce isim tescili (Domain) 'nin yapılması gerekmektedir. Burada firmanızın veya markanızın ön planda tutulması şarttır. Kolay ulaşım için kısa ve öz kelimelerden seçilmesi işinizi dahada kolaylaştıracaktır. Bu alanda çalışacağınız alanın isim tescili (domain) ve barındırma hizmetini (hosting) kendi bünyesinde vermesi tek bir firma ile çalışma avantajı sağlayacak ve etkileşimli ileşim kurulabilecektir. Yapılmasını istediğiniz sitenin amaç olarak neyi ifade etmesi gerektiğini düşünüp bu işte uzmanlaşan tasarım ekibine bilgi vermenizle; yapmanız gereken işlemler bitecektir.
Web Tasarım
Web tasarım, tamamıyla müşteri isteğine yönelik yapılır. Siz değerli müşterilerimizden alınan bilgiler ile yapılmasını istediğiniz web tasarımın hangi amaca yönelik oldupu saptanır. Başta grafik tasarım olmak üzere şekil konusunda mutabakat sağlandıktan sonra tasarıma veya istenirse programlamaya geçilecektir.
Web Tasarım ve Web Programlama
Web tasarım, grafiksel olarak tasarlanan yapıyı görsel olarak web browser'a (internet explorer, firefox, opera vb.) uygun hale getirme ile sınırlıdır. Ziyaretçi için görsel bir içerik sağlar ve ziyaretçiye sadece mesaj atabilmesi olanağı sağlanır. Web site yöneticisi ise gerekli değişiklikleri yine çslışmakta olduğu firmadan sağlamaktadır.
Web programlama, isteğe bağlı olarak canlı ve dinamik içerikler sağlar. öyleki; üye girişi, Üyelik bilgilerinin edinilmesi, site üzerinden iletişim, mesaj atma, ile ilgili değerlendirme yapma, anlık bilgi alışverişi, alım işlemleri gibi ziyaretçiye pratik ama etkili hizmet sunmaktadır. Site yöneticisi için ise; ürün ekleme, çıkartma ve silme, ürünü askıya alma, içeriğini değiştirme, resim ekleme, üyeleri kontrol etme, üyelik bilgilerinin okunmasını sağlama, online mesaj atma gibi bir çok olanak sağlamaktadır. Bu belirtilenler yapılabilecek olanlara örnektir ve programlama isteğe yönelik olarak yazılabilmektedir. Burada web site sahibine görsel tasarımdan farklı olarak bir yönetim paneli sunulur. Buradan parolanızı girerek site ile ilgili tüm değişiklikleri kendinizin yapabilmesi sağlanmaktadır. Bu durumda güncellemeleri kimseye ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.