İzlanda parlamentosuna sunulan yasa tasarısı ile ülkede erkeklerin sünnet olmasının yasaklanması öngörülüyor. Bu tasarı ile İzlanda, Avrupa'da sünneti yasaklayan ilk ülke olma yolunda. Yasağı ihlal edenlere ise 6 yıla hapis cezası öngörülüyor.

Detaylara birlikte bakalım.

Tasarıda tek istisna olarak 'sünnetin tıbbi olarak gerekli olduğu durumlar' öngörüldü.



BBC Türkçe'de yer alan habere göre,
dini liderler tasarıyı, Yahudi ve Müslüman toplumlarının İzlanda'da yaşamasını imkansız hale getirecek bir düzenleme olarak gördü.
Avrupa Birliği içindeki Katolik kilisesinin başkanı Kardinal Reinhard Marx tasarıyı "inanç özgürlüğüne tehlikeli bir saldırı" diye tanımladı ve "Sünnetin suç sayılması çok ağır bir düzenleme ve derin endişe uyandırıyor" diye konuştu.

Peki yasaklamanın gerekçesi ne?

İzlanda'da sünneti yasaklayan yasa tasarısında "sünnetin erkek çocuklarının haklarının ihlali olduğu ve Birleşmiş Milletler çocuk hakları sözleşmesine aykırı olduğu" söyleniyor.

Tasarının gerekçesinde erkek sünneti, çoğu Avrupa ülkesinde hali hazırda yasaklanmış bulunan kadın sünnetine benzetiliyor.


Tasarıda ayrıca sünnetin anestezisiz uygulandığı, tıbbi eğitim görmemiş dini liderler tarafından yapıldığı da kaydediliyor

İzlanda'da kaç Müslüman ve kaç Musevi var?




336 bin nüfuslu İzlanda'da küçük Müslüman ve Musevi toplumları yaşıyor. Ülkede tahminen 250 Yahudi ve 1,500 Müslüman var.
Sünneti yasaklayan yasa tasarısını hazırlayıp parlamentoya sunan merkez-sağ İlerici Parti'den Silja Dögg Gunnarsdottir, ülkede kadın sünnetinin 2005 yılında yasaklandığını, tıpkı bunun gibi erkek sünnetini de yasaklayan bir yasa bulunması gerektiğini söylüyor.

Sünnet konusu daha önce başka Avrupa ülkelerinde de tartışılmış ama hiç birinde yasak konmamıştı.


Britanya'daki bir Musevi kampanya grubu olan Milah UK'nin bir sözcüsü sünnet işleminin bebekler 8 günlük iken ve sadece bu konuda sıkı bir eğitim görmüş kişiler tarafından yapıldığını söylüyor ve "Musevi erkeklerinin doğum sonrası sünneti Musevi kimliğinin tartışılmaz bir unsurudur ve liberal demokratik ülkelerde buna saygı duyulur. İzlanda gibi bir ülkenin bunu yasaklamayı düşünmesi, Yahudilerin ülkede yaşamasını imkansızlaştıracak olması bakımından son derece endişe vericidir" diye konuştu.

İzlanda İslami Kültürel Merkezi imamı Ahmad Seddeeq da yasa tasarısının inanç özgürlüğüyle çeliştiğini söyledi.


Seddeeq "Sünnet yüzlerce yıldır uygulanan bir şey. Köklerini kültürel ve dini geleneklerimizden alıyor" diye konuştu.
Müslüman ve Yahudi liderler, yasa dışı kılınırsa sünnetin yeraltı uygulamalara döneceği ya da ailelerin çocuklarını sünnet ettirmek için komşu ülkelere seyahat edeceği uyarısında da bulunuyorlar.