Gübre, Gübre Nedir, Bahçe Gübrelemesi, Bahçe Gübrelemesi Neden Yapılır, Bahçe Gübrelemesi Nasıl Yapılır?
Gübre toprağa çok gerekli olan besin maddelerini getirir.İyi bir gübre yabani otları kontrol eder, bitki gelişiminin teşvik eder ve çim için sağlıklı ve yoğun çim yetiştirmenize izin veren kaliteli bir toprağa kavuşmanıza olanak sağlar.Gübre leme yapmak, sağlıklı ve güzel bir bahçeye sahip olmak için önemli bir adımdır.Ancak zamanlama çok önemlidir aksi halde hem maddi anlamda israfa hem de yerel ekosistemde çevresel zarara neden olunmuş olur.
-Gübrelemeye Ne Zaman Başlanmalıdır?
Gübre leme için en iyi zaman yağmurdan sonraki gündür.Toprak hazırdır ve besin maddelerini emebilir.
Bununla birlikte, gübre uygulaması için en önemli belirleyici mevsim değil, büyütmekte olduğunuz bitki ve çim türüdür.Bu türler ikiye ayrılır:
1.Serin Mevsimlik Ot ve Bitkiler
Bu tür serin havalarda daha iyi yetişir.Serin mevsim çayırları, yaz sonu ile ilk don arasında ki dönemde gübrelendiğinde en iyi sonucu verir.Yaygın serin mevsim otları arasında mavi çim, çayır salkım otu, tavus otları ve çimlendirilmiş toprak bulunur.
2.Sıcak Mevsimlik Otlar
Bu otlar kışın uyurlar.Sıcak iklim bölgelerinde yaygındırlar.Büyümelerinin çoğu yaz aylarında gerçekleştiği için, yaz başlarında gübre lemek en iyisidir.Çimin ihtiyaç durumuna göre yaz sonralarında da bir miktar gübreleme yapılabilir.Yaygın sıcak mevsimlik otlar arasında bermuda ve manda çimleri bulunur.
-En İyi Gübre Hangisidir?
Piyasada düzinelerce gübre bulunur.Çiminiz için en iyi gübre hangisidir belirlemek için toprağın pH’sinin test edilmesi gerekir.
-Gübre Ne Kadar ve Zaman Alınmalıdır?
Çimde en verimli şekilde gübre leme yapmak için bir değişken de bahçenin boyutudur.Gübre genellikle kare ayak ya da kübik ayak ölçüsüyle satılır.Ne kadara ihtiyacınız olduğunu belirlemek için, çimin uzunluğunun ayak genişliği ile çarpılması ve ev, araba yolu ve diğer yapılarca kaplanan alanın bu hesaptan çıkarılması gerekir.
Gübre, bahçe dekorasyon mağazalarından veya bölgenizin durumuna göre çiftçiden ya da tedarikçiden temin edilebilir.
-Gübre Uygulamasının Yöntemleri Nelerdir?
Gübre leme yapmak için yaygın dört yöntem vardır:
1.Döner Yayıcı: Bu yöntem büyük çimlerin gübrelemesi için yaygın olarak kullanılır.
2.Bırakarak Yayma: Bu yöntem daha küçük çimler için uygundur ve gübreleme dağılımı üzerinde en iyi kontrolü sağlar.
3.Püskürtme: Özellikle sıvı gübreler için uygun bir yöntemdir.
4.Kompost: Kompost gübreleme yöntemi çevre dostudur çünkü çim ve toprağa besin sağlar.
Hangi yöntemin seçildiği farketmeksizin gübrenin özenle yedirilmesi gerekir.Yanlış gübreleme uygulamasının çevresel nedenleri ve sonuçları vardır.Gübreleme uygulaması bittikten sonra, su sistemlerine gübre akışının önlenmesi için, sokak, yol veya kaldırım gibi yüzeylerde kalan gübre toplanmalı ve temizlenmelidir.
Alıntıdır.