Para mutluluğu satın alamaz demiş atalarımız, bu ne kadar doğru bir bakalım dedik...
"Mutluluk satın alınamaz". Sen öyle san...
Paranın tabi ki de kişinin ruh halini iyi ya da kötü yönde etkilediği aşikar bunu inkar edemeyiz. Ama nasıl bir ilişkisi olduğunu bulmak için Purdue Üniversitesi'ndeki araştırmacılar olaya el atmış.
"Ankete 1.7 milyon insan katıldı"
Ekip, 164 ülkeden 1.7 milyon insanın katıldığı Gallup World Anketi'ni kullanma kararı aldı. Araştırmacılar insanların duygusal refahına, günlük duygularına ve yaşam değerlendirmelerine bakarak insanların yaşamlarından ne kadar memnun olduklarını ölçmeye çalıştılar. Nature Human Behavior'da yayınlanan çalışmaya göre, para ile mutluluk arasındaki ilişkinin belirli temelleri var."
"Para hangi seviyede refah seviyenizi değiştirmez"
" Yaşam değerlendirmesinde ideal gelirin $95,000 olduğuna, duygusal refahın sağlanmasında ise $60,000 ila $75,000 gerektiğine karar verdik. Tabi bu miktar tek bir kişi için, eğer ortada bir aile varsa bu miktar artacaktır".
"Dünya genelinde farklı sonuçlar elde edildi"
Daha zengin bölgelerde yetersizlikve doymamışlık hissinin fazla olması araştırmacıları şaşırtsa da, nedenini bu yerlerde insanların kendilerini diğer kişilerle daha fazla karşılaştırma yöneliminde olmalarına bağladılar.
Dünya genelindeki istenen gelir düzeylerine gelirsek:
- Kuzey Amerikada yıllık $60,000 ila $75,000 arasında
- Doğu Asya, Batı ve Kuzey Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda'da yıllık $50,000
- Dünyanın geri kalanında Kuzey Afrika ve Ortadoğu hariç yıllık $110,000 ila $120,000 arasında değişim gösteriyor.
Genellikle...
Araştırmacılar bazı sınır değerlerini rahatlıkla belirleyebiliyorlardı çünkü belli bir miktarın üzerinde geliri olan kişiler genellikle düşük yaşam memnuniyeti, düşük refah seviyesi ve duygusal yetersizlik veya ikisini birden dolduruyorlardı.
İş temel ihtiyaçları karşılamayı geçince durumlar değişiyor tabi.
Araştırmacılar aynı zamanda temel ihtiyaçları gibi yemek, barınma giderlerini karşıladıktan sonra iş başka şeylere para harcama olunca diğer insanlarla karşılaştırma yapılmaların arttığını, bu durumun da para ve mutluluk arasındaki ilişkiyietkilediğini söylüyor.
"Kendimi başkalarıyla karşılaştırmamalıyım"
"Gerçekten durumum nasıl, ben iyi miyim? diye sormaları gerekiyor insanların". Para gerçekten de bizi mutlu eden şeylerin yanlızca bir parçası ve artık paranın llimitleri hakkında daha çok şey öğreniyoruz"