Kognitif Bozukluklar



Delirium


Genellikle çok kısa sürede ortaya çıkan dikkat dağılması, algısal bozukluklar( halüsinasyon ve yanılsamalar), heyecan, huzursuzluk, hiperaktivite, konuşma güçlükleri, uyku düzeninin bozulması,hafıza sorunları, bilinçte bulanıklık (çevre algısının bozulması vb.) gibi semptomlarla tanımlanır. Delirium, ağır fiziksel yada psikolojik rahatsızlıklar ya da beyinin normal fonksiyonlarını yerine getirmesini engelleyecek herhangi bir durum sonucu oluşabilir. Yüksek ateş, ağrı, zehirlenme ( madde kullanımı dahil), kafa travması, ameliyat, travma, uzun süreli açlık, susuzluk, uykusuzluk, ya da madde kullanımının bırakılması gibi durumlar örnek olarak verilebilir. Diğer psikolojik hastalıklarla da karıştırılabileceği için teşhis aşaması çok önemli olup bunama ya da ölümle sonuçlanmadığı takdirde geri döndürülmesi mümkündür.
Demans


Başta unutkanlık olmak üzere, dil, beceri, yönelim konularında yaşanan yetersizlikler; kişilik ve davranış değişimleri, bağımsızlığı yitirme şeklinde görülür. Demans pek çok farklı tipi içinde barındıran bir ailedir, Alzheimer, kronik beyin damar hastalığına bağlı demans, alkolik demans, depresif demans, infeksiyonlara bağlı demans vb türleri vardır. Demans, ilerleyen yaş ile özellikle 75 yaş üzeri, beyin kabuğuna ilişkin üst düzey işlevlerin genel olarak bozulması sonucunda ortaya çıkar. Alzheimer hastalığı gibi bellek bozukluğuyla başlayan demanslar olduğu gibi,davranış bozukluklarıyla,beceri bozukluklarıyla, depresyonla, Parkinson hastalığı belirtileriyle, dil bozukluklarıyla başlayan demanslar da vardır. İlerleyen bir hastalıktır.
Alzheimer Hastalığı


Bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirme yetisinde değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalıktır. Araştırmalar beyinde bazı sinir hücrelerde dejenerasyon oluştuğunu ve beyinde tam anlamıyla bir büzüşme olduğunu göstermiştir. Beynin işlevleri kademe kademe kötüler, ve bellekte (özellikle kısa süreli bellek), odaklanmada, yönelimde, soyut düşünmede bozukluklar olmasının yanı sıra kişilik değişiklikleri ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde yemek yeme, yıkanma, giyinme gibi gündelik işleri yerine getirme yetisi yitirilir.
Alzheimer hastalığında genellikle de hastalık ilerlediğinde, amaçsız gezinme ve saldırganlık gibi sorunlar ortaya çıkar.Volta atma ve karıştırma ( örneğin, evde herhangi bir dolabın içinde sürekli bir şeyler arayabilirler) gibi amaçsız davranışlar Alzheimer hastalığı için karakteristiktir.
Alzheimer diğer psikolojik rahatsızlıklarla birlikte de görülebilir. Depresyon, Alzheimer hastalarında %50 gibi bir sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra, saldırganlık, kavgacılık, bağırmayla tanımlanan ajitasyon, paranoya, sanrılar ve varsanılar ile psikoz, uyku bozuklukları da hastalığa eşlik edebilen diğer bozukluklardır. Alzheimer hastalığı olan kişilerde zaman içinde beyin işlevlerinde ilerleyici düşme gözlenir ve tanıdan sonra ortalama yaşam beklentisi 7-10 yıldır.

Amnezi


Felç, kafa travması, ameliyat, alkolizm yada elektro konvulsif tedavi gibi pek çok nedeni olabilir. Amnezinin ana belirtisi kişinin amnezinin başlangıcından itibaren yeni bilgi saklayamıyor olmasıdır.Geçmiş olayların hatırlanılması amnezinin ağırlığına göre değişebilir. Amnezi hastaları fiziksel olarak gayet sağlıklı görünebilirler, fiziksel koordinasyon gerektiren işleri zorlanmadan yapabilirler.