İnsan bazen sevgilisinin ya da eşinin yaptığı bir hatayı affetme konusunda kararsız kalabilir. Evet, bu zor bir karardır. O zaman affederken dikkat etmeniz gereken noktalara bir göz atalım...
1 - Affetmek, “Büyüklük bende kalsın” düşüncesiyle yapılmamalı. Affettiğiniz kişinin hayatı boyunca size minnet duymasını beklemeyin.
2 - Karşınızdaki kişinin af dilerken eğilip bükülmesini istemeyin. Samimi olup olmadığına bakın, şekle takılmayın.
3 - “Hele bir sürünsün de öyle affederim” diyerek intikam yoluna gitmeyin. Bu durumda af dileyen kişiyi de umutsuzluğa itersiniz.
4 - Affederken hafifletici sebepler aramaktan vazgeçin. Bu sebepler sizin affetmenizi kolaylaştıran etkenler gibi gelir. Ama gerçeğin öyle olmadığını öğrendiğinizde yeniden yıkım yaşarsınız.
5 - O size istediği kadar “Söz veriyorum bir daha asla olmayacak” desin. Hepimiz insanız ve ne yazık ki hatalardan ders almayı bilmiyoruz. Aynı hataları tekrarlayabiliyoruz.
6 - Sevgilinizin hatasını ne kadar çok kişiye duyurursanız affetmeniz de o kadar zorlaşır. Bu kez, “Şimdi benim hakkımda ne düşünecekler?” ikilemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
7 - “Affetme konusunda kesin karar veremediyseniz affetmiş gibi yapmayın. Bugün affedip, yarın bundan vazgeçmek hoş bir davranış değil.
8 - Affettikten sonra artık her kavgada hatasını yüzüne vurmayın. O da içten içe kin beslediğinizi düşünür ve “Ne yapsam olmuyor” diyerek sizden uzaklaşır.
9 - Affetmek için sizin seviyor olmanız yetmez. Onun da sizi sevdiğine inanmalısınız. Sevmediğiniz birini affetmek pişmanlık duygusu yaratır.
10 - Her şey bir yana, şiddet, aşağılama, sürekli yalan söyleme gibi büyük hataların affedilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatayım.