Epiglot, boğazdaki larenksin üst ucunda esnek bir kapaktır. Hava gırtlağa geçmek için akciğere ve gıdanın hava yoluna girmesine izin vermek için gırtlak ile özofagus arasında bir geçiş görevi görür. Epiglot ayrıca vücudu normalde hava yolunu tıkayan gıdaları boğazdan korur.
Epiglot, gırtlak veya ses kutusunun üst sınırında ince, yaprak şeklinde bir yapıdadır. Yumuşak pozisyonunda, epiglot farenza veya boğazın içine doğru uzanır ve dilin hemen arkasında durur. Arka yönden bakıldığında, üst ucunda geniş, yuvarlak bir bölge ve alt ucunda dar bir koniklik noktası olan bir gözyaşı damlası şekillenir.
Paranöz ayrıca içbükeydir ve yanal kenarlar posteriordur. Thyroepiglottik ve hyoepiglottik bağlar olmak üzere iki küçük bağ, epiglottu boğazdaki dinlenme pozisyonunda tutar. Thyroepiglottik ince ligament, epiglottuğun alt noktasını gırtlak tiroid kıkırdağına bağlarken, hyoepiglottik ligament üst bölgenin ön yüzeyini hyoid kemiğine bağlar.
Epiglot, elastik kıkırdaktan mukoza ile kaplıdır. Ön yüzeyi, ağız ve farenks dokularıyla uyumlu nonkeratinize tabakalı skuamöz epitelden oluşur. Arka yüzeyde, gırtlak yerleşen dokularla uyumlu olan psödoostratifikasyona sahip kolumnar epitel ile örtülür. Epitel tabakasının altında, epitel için gevşek bir bağlanma sağlayan ince damar tabakası ve kan damarları ve sinir lifleri bulunur. Epiglottaki en derin ve en kalın tabaka, jel benzeri bir matristen ve birçok elastin protein elyafından oluşan elastik kıkırdak tabakasıdır. Elastik kıkırdak epiglottu sağlam, son derece esnek ve esnek bir yapıya kavuşturuyor.
Her gün boyunca, epiglottaki zamanın büyük çoğunluğu, dilin hemen arkasındaki gırtlak kenarının üst kenarında rahatça geçirir. Bu pozisyonda hava burun veya ağızdan farenza girebilir ve gırtlağa serbestçe akar akciğerlere geçebilir. Sadece, yemek yutup yudumladığımız zaman, epiglot hareket eder ve hayati işlevini yerine getirir. Yutma süreci baş ve boyunda birçok yapı içeren karmaşık bir süreçtir. Bu işlem sırasında, farinks genişleyebilir ve yutulan materyali alabilmek için farinks, hiyoid ve gırtlak üste doğru çekilir. Hiyoidin hareketi, epiglotun geniş üst kısmının, solunum yolunun açılmasını kapsayan, gırtlak glottisinin üzerine katlanmasını sağlar. Gırtlağa giren yiyecekler epiglotun ön yüzeyinin üzerinden geçer, Glottisin çatısını oluşturan; gıda farenko’nun hemen arkasında bulunan özofagusta devam eder.