Pazartesi sendromunun bilimsel gerçekleri

Pazartesi günleri yaşadığımız mutsuz ve huzursuz durumun arkasında bilimsel sebepler yatıyor.

Güzel, güneşli bir haftasonu geride kaldı ve bugün yine iş başı. Pazartesi günleriyle hepimizin problemleri var. Yataktan kalkmak istemez, çalışmak için dikkati toplayamaz ve hiçbirşeyden mutlu olmazsınız. İşte bunun adı Pazartesi sendromu. Tatilden sonraki ilk gün olduğu için genel geçer bir durum olduğunu düşündüğümüz bu durumun ardında bilimsel sebepler yatıyor. İşte Pazartesi günlerini gözümüzde öcü yapan o nedenler.

Uyku düzensizliği

Beynimiz vücut saatimizle, yani hareketlerimizi ayarlayan doğal mekanizmayla bağımlı çalışır. Yaz ve kış saati uygulamalarını hatırlayın. 1 saatlik değişiklik bile nasıl da hayatımızı alt üst etmeye yetiyor. Ama bir şekilde biz bunu her hafta yapıyoruz aslında. Birçok insan, haftaiçi yeterince uyuyamadığı için bunu haftasonlarında telafi etmeye çalışıyor. Fakat Cumartesi-Pazar fazladan uyuduğunuz 1-2 saat bile vücudun zaman mekanizmasını bozabiliyor. Araştırmacılara göre, bu fazladan uyku vücut mekanizmasını 45 dakikaya kadar geriye alabiliyor ve bu nedenle hafta başına yorgun olarak başlıyorsunuz. Haftasonu çok iyi dinlendiğinizi düşünseniz bile, Pazartesi sabahı kalkmak kabus olabiliyor.

Sosyal olamamak

Pazartesi sabahları mutsuz olmamızın bir sebebi de çok öncelere, ilk insana kadar uzanıyor. İnsanlar olarak sosyal hayvanlarız ve kendimizi mutlu hissetmek için birlikte yaşadığımız, çalıştığımız insanlar arasında da rahat olmamız gerek. Yani konuşmamız, iletişim kurmamız şart. Bilimadamlarına göre, iki günlük haftasonu arasından sonra bile, iş yerindeki konumumuzun güvende olduğundan emin olmak istiyoruz. Bu sebeple, iş arkadaşlarınızla yapacağınız dedikodular bile, haftaya mutlu başlamanızı sağlayabilir.

Ani değişimler

Bilimadamları, insanlara düzenli aralıklarla tepkilerini kaydetmelerini söyleyip bunları izlediğinde pazartesi günleri verdikleri tepkilerin diğer haftaiçi günlerden daha mutsuz, daha stressiz olmadığını farkettiler. İnsanlar haftasonunu bekledikleri için sadece cuma günlerinde büyük bir tepki artışı var. Bunun haricinde bütün çalışma günleri eşit derecede olumsuz sonuç veriyor. Ama insanlara en stresli günün hangisi olduğunu sorduğunuzda, size pazartesi yanıtını vereceklerdir. Bunun altında yatan sebep; mutlu bir pazar gününden sonra meydana gelen duygu değişimi, diğer iş günleri arasındaki değişimlerden daha dikkat çekicidir. Bu yüzden pazartesi günleri daima size haftanın en zor günü olarak gelecektir.

Kendinizi kötü hissedersiniz

Ortalama bir haftasonu, normalden daha fazla yemek ve sigara içmek anlamına gelebilir. Haftasonunda tükettiğiniz şeylere bağlı olarak, Amerikalı kadınlara uygulanan bir çalışmada, kadınların kendilerini en az çekici buldukları gün Pazartesi. Ayrıca insanlar, kendileriyle ilgili bir değişiklik yapacaklarında en uygun günün Pazartesi olduğunu düşünürler. Sigarayı bırakmak, diyete başlamak gibi. Bunlar olumlu adımlar olsa da, yapmaktan hiç zevk almadığınız sizi strese sokan şeyler aslında. İşte bu tür duygular da sizi Pazartesiden uzaklaştıran etmenler olabilir.

Diğer günlerden daha sağlıksız

Pazartesi olduğu için değil, gerçekten de daha sağlıksızsınız. Araştırmacılar, kilolarına dikkat eden insanların bile, hafta başı olan Pazartesi gününde daha fazla kilo aldıklarını tespit etti. Kalp problemleri olan insanların da, Pazartesi günlerinde kriz veya spazm geçirmesi çok olası. Çok dikkat çekici olmasa bile, Pazartesi günleri, tansiyonunuz normalde olduğundan yüksektir.

İşi sevmemek

Geniş çaplı bir ankete göre, insanların yüzde 70'i işinden nefret ediyor, daha ılımlı bir tabirle işlerinden memnun değiller. Tam olarak psikiyatrist ve kariyer uzmanlarının Pazartesi Sendromu'ndan çıkardığı sebep bu. Depresyon ve sinir bozukluğu Pazar gecesinden başlayabilir ve bu da verimsiz bir Pazartesi geçirmeye neden olur. İş başvurularının yüzde 37'sinin neden Pazartesi yerine Salı günleri yapıldığının sebebi belki de budur. Sevmediğiniz bir işte çalışarak, her Pazartesi gününü zindana çeviriyorsunuz.