Uzmanlar, sağlık ve hijyen şartlarındaki ilerlemelere rağmen dünyada çocuklarda 2 milyar ishal vakası görüldüğünü ve yılda 2 milyon çocuğun bu sebeple öldüğünü belirtti.

Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sözer Sarıoğlu, çocuklarda yaz aylarında ortaya çıkan ishal ve besin zehirlenmeleri konusunda anne babaların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sarıoğlu, ishali anne sütü almayan bebeklerde 24 saat içinde üçten daha fazla sulu dışkılama, anne sütüyle beslenenlerde normalden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımladıklarını ve besin zehirlenmesinin de ishale yol açtığını belirtti. Sarıoğlu, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde enfeksiyon hastalıklarının başlıca etkeni rotavirüsüdür. Ateş, kusma ve ishal ile seyreden rotavirüsü enfeksiyonlarının ciddi sorunlara yol açmaması için rotavirüs aşısı geliştirildi. Bu aşının bebeğin ikinci ayında yapılmasını öneriyoruz” dedi.

Sarıoğlu, ishalli hastalıkların ortaya çıkmasındaki risk faktörlerini anne sütünün yetersiz alınması, biberon veya emzik kullanımı, pişmiş yiyeceklerin oda sıcaklığında bekletilmesi, temiz olmayan su kullanımı ve tuvalet sonrası ellerin yeterince sabunla yıkanmaması olarak sıraladı. Besin zehirlenmelerinin de çocuklarda önemli sıkıntılara yol açtığını anlatan Sarıoğlu, “Zehirlenmenin belirtileri ani başlayan karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateşin eşlik ettiği, ishalle seyreden ve aynı gıdanın tüketilmesiyle birlikte en az iki kişide bulguların ortaya çıkmasıdır” diye konuştu.

Besin zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Sarıoğlu, çoğunun bakterilerden meydana geldiğini belirtti. Besin zehirlenmelerinde temizliğin önemine de değinen Sarıoğlu, “Tüm hayvansal gıdalar iyice pişirilerek kullanılmalı ve pişmiş yiyecekler oda sıcaklığında 2 saattenfazla bekletilmemeli” dedi.

İshal başlayan çocuklara evde uygulanacak tedavi hakkında da bilgi veren Sarıoğlu, anne sütü alan bebeklerin daha sık emzirilmeleri gerektiğini; anne sütü almayan çocuklara ise mama miktarının artırılarak su, yoğurt, muz, patates püresi, pirinç lapası gibi yiyecekler verilmesi gerektiğini söyledi. Sarıoğlu, her dışkılamadan sonra 2 yaşın altındaki çocuklara bir çay bardağı su, 2 yaşından büyük çocuklara bir su bardağı su içirilmesi gerektiğini vurguladı. Sarıoğlu, belirtiler içerisinde ateşle birlikte çok fazla sayıda dışkılaması olan ve tekrarlayan kusmaların görüldüğü bebeğin beslenemediği, kilo kaybının görüldüğü, dışkısının kanlı ve mukuslu olduğu hallerde doktora başvurulması gerektiğini önemle belirtti. Sarıoğlu, “Günde 8’den fazla sulu ishal yapan, günde ikiden fazla kusan ve iki yaşın altındaki bebekler, sıvı kaybı açısından daha büyük risk altındadır. Bebeğin dilinin kuru olması, ağlarken gözyaşının olmaması, seyrek idrar yapması, bıngıldağının ve göz kürelerinin çökük olması, huzursuzluk ve uykuya eğilimli olması çocuktaki sıvı kaybının ciddiyetini gösterir. Annelerin bu bulguları iyi takip etmeleri ve gecikmeden doktora başvurmaları gerekir” şeklinde konuştu.