Yeni Doğan Sarılığı Nedir? Yeni Doğan Sarılığı Neden Olur? Yeni doğan sarılık belirtileri nelerdir? Yenidoğan sarılık nasıl teşhis edilir?



Sarılık, bebeğin cildinde ve gözlerinde oluşan sararmadır. Sarılık yeni doğan bebeklerde oldukça yaygındır ve bebeğin fazla miktardaki bilirubin seviyesi, kırmızı kan hücrelerinin normal çöküşü sırasında oluşan sarı bir pigment ortaya çıkmaktadır. Daha büyük bebeklerde ve yetişkinlerde, karaciğer bilirubini işler, bu da onu bağırsak yolundan geçirir. Bununla birlikte, yeni doğmuş bir bebek hala gelişmekte olan bir karaciğer bilirubin kaldırmak için yeterince olgun olmayabilir.
İyi haber, çoğu durumda, yeni doğan sarılıklarının, bir bebeğin karaciğeri geliştikçe ve bebek beslenmeye başladığında, hastalığın kendi kendine geçmesi, bilirubinin seviyesinin normal seviye düşmesi sağlanır.
Çoğu durumda, sarılık 2 ila 3 hafta içinde ortadan kalkacaktır. Üç haftadan uzun süren sarılık altta yatan bir durumun belirtisi olabilir. Ek olarak, yüksek bilirubin seviyeleri bir bebeği sağırlık, serebral palsi veya diğer beyin hasarı riski altında bırakabilir. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), tüm yeni doğan bebeklerin hayati belirtilerinin her hastanede taburcu edilmeden önce (veya en az 8 ila 12 saat arasında) her seferinde sarılık açısından muayene edilmesini ve taburcu olduktan birkaç gün sonra tekrarlanmasını önermektedir.

Yeni Doğan Sarılığı Neden Olur?

– Prematüre bebekler veya 37. gebelik haftasından önce doğan bebekler
– Yeterli anne sütü almayan bebekler (ya da anne sütü verilmeyen bebekler için formül) ya da beslenmek için zorlanıyorlar ya da annelerinin sütleri henüz yok.
– Kan grubu annelerinin kanıyla uyumlu olmayan bebekler
– Kan grubu, annelerininkiyle uyumlu olmayan bir bebek, kırmızı kan hücrelerini yok edebilecek ve bilirubin düzeylerinde ani bir yükselmeye neden olabilecek bir antikor birikimi geliştirebilir.
– Yeni doğan sarılığının diğer nedenleri arasında şunlar bulunur:
– Doğumda veya diğer iç kanamalarda morarma
– Karaciğer sorunları
– Enfeksiyon
– Enzim eksikliği
– Bebeğinizin kırmızı kan hücrelerinde bir anormallik olan bebekler risk altındır.


Yeni doğan sarılık belirtileri nelerdir?

İlk sarılık belirtisi bebeğin cildinin ve gözlerinin sararmasıdır. Doğumdan sonra İki ila dört gün sonra göz aklarında, burun çevresinde ve yüz çevresinde sararma başlayabilmektedir, daha sonraları vücuda yayılmaktadır. Bilirubin seviyeleri tipik olarak doğumdan 3 ila 7 gün sonra zirve yapmaktadır.
Bir bebeğin cildine hafifçe bastırılmış bir parmak cilt yüzeyinin sarı olmasına neden olursa, muhtemelen sarılık belirtisidir.

Çoğu sarılık vakası normaldir, ancak bazen sarılık, altta yatan bazı ciddi tıbbi durumu olabilir. Şiddetli sarılık, beynin içine geçen bilirubin riskini de artırır, bu da kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız doktorunuza başvurun:

– Sarılık yayılır veya daha yoğun hale gelir
– Bebeğiniz 38 ° C üzerinde ateş geliştirir.
– Bebeğinizin sarı rengi derinleşiyor
– Bebeğiniz az beslenir, halsiz görünür ve sık ağlarsa.



Yenidoğan sarılık nasıl teşhis edilir?

Hastane, doğumdan sonraki 72 saat içinde annelerin ve yeni doğanların çoğunu tahliye eder. Ebeveynlerin bebeklerini doğumdan birkaç gün sonra bir kontrol için getirmeleri çok önemlidir çünkü bilirubin seviyeleri doğumdan 3 ila 7 gün sonra doruğa ulaşır.
Farklı bir sarı renklendirme, bir bebeğin sarılık olduğunu doğrular, ancak sarılık şiddetini belirlemek için ek testler gerekebilir.
Yaşamın ilk 24 saatinde sarılık gelişen bebekler, deri testi ya da kan testi yoluyla hemen bilirubin seviyesini öldürmeliler.
Bir bebeğin sarılıklarının altta yatan bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için ek testler gerekebilir. Bu, tam kan sayımı (CBC) için bebeğinizin test edilmesini, kan grubunun test edilmesini, Rhesus faktörü (Rh) uygunsuzluğunun test edilmesini ve artmış kırmızı kan hücresi yıkımı vakalarında pozitif olabilecek bir Coombs testini içerebilir.
Yenidoğan sarılık nasıl tedavi edilir?
Hafif sarılık genellikle bir bebeğin karaciğeri olgunlaşmaya başladığında kendi kendine çözülür. Sık beslenen besinler (günde 8 ila 12 kez) bebeklerin bilirubini vücutlarından geçirmelerine yardımcı olacaktır.
Daha şiddetli sarılık başka tedaviler gerektirebilir. Fototerapi bebeğinizin vücudundaki bilirubini yıkmak için ışık kullanan yaygın ve son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Bebeğiniz sadece bir bez ve özel koruyucu gözlük takarken mavi bir spektrum ışığı altında özel bir yatağa yerleştirilir ayrıca, bebeğinizin altına bir fiber optik battaniye de yerleştirilebilir.
Çok ciddi durumlarda, bir değişim transfüzyonu gerekli olabilir. Bir mübadele transferinde, bir bebek bir bağışçıdan veya bir kan bankasından küçük miktarlarda kan alır. Bu bebeğin hasarlı kanını sağlıklı kırmızı kan hücreleriyle değiştirir. Bu ayrıca bebeğin kırmızı kan hücresi sayısını arttırır ve bilirubin seviyelerini azaltır.

Yenidoğan sarılığı önlenebilir mi?

Yenidoğan sarılıklarını önlemek için gerçek bir yol yoktur. Hamilelik sırasında kan grubunuzun test edilmesini sağlayabilirsiniz. Doğumdan sonra, bebeğinizin kan grubu, yeni doğan sarılığına yol açabilecek kan tipi uyumsuzluğu olasılığını ortadan kaldırmak için gerekirse test edilecektir. Bebeğinizin sarılık varsa, daha şiddetli hale gelmesini önlemek için yollar vardır.
Bebeğinizin anne sütüyle yeterince beslendiğinden emin olun. Bebeğinizi ilk birkaç gün boyunca düzenli olarak beslerseniz, bebeğinizin dehidrate olmasını sağlayarak, bilirubinin seviyesinin hızlı düşmesine yardımcı olursunuz.
Bebeğinizi sarılık ve gözlerin sararması gibi sarılık semptomlarının ilk beş gününü dikkatlice izleyin. Bebeğinizin sarılık belirtileri olduğunu fark ederseniz, derhal doktorunuzu arayın.


Alıntıdır.