Canlıların en küçük yapı birimi hücredir. Biz insanları yöneten birim nasıl ki beyinse en küçük yapı birimimiz olan hücreninde yönetim merkezi bulunmaktadır. Hücreyi yöneten birim hangisidir? Bu Sorunun yanıtı ise tabiki çekirdektir. Hücrenin yönetim merkezi, hücreyi yöneten ünitesi çekirdektir.
Hücrenin yönetim birimi bir diğer ifadeyle merkezi olan çekirdek hücrenin tam ortasında bulunan ve yapısında DNA (deoksiribo nükleik asit) olarak adlandırdığımız genetik kodları bulundurmaktadır. Çekirdek yapısındaki bu DNA hücreyi yöneten ve kontrol eden genetik kodları taşımaktadır.
Hücreyi yöneten birim olan çekirdek bu kodlar sayesinde hücrenin hayati ve yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmektedir. Yani diğer bir ifadeyle Hücreyi yöneten molekül DNA molekülüdür.
Hücreler prokaryot ve ökaryot hücre olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ökaryot hücreler daha kompleks yapıya sahipken, prokaryot hücreler daha basit yapılı canlılardır. Prokaryot canlılarda hücreyi yöneten birim olan çekirdek bulunmamaktadır.
Peki bu durumda prokaryot canlılarda hücreyi yöneten birim ve merkez neresidir?
Yukarıda da ifade edildiği gibi çekirdek yönetim merkezi olarak ifade edilmesine karşın hücreyi yöneten asıl şey DNA molekülünün kendisidir. DNA yapısında bulunan genetik kodlar sayesinde hücre yönetilir. Prokaryot hücrelerin sitoplazmasında ise DNA molekülleri bulunmaktadır. Bu sayede prokaryot hücreler yönetilmiş olunur.
DNA molekülü hücre yönetimi ile ilgili kodları yapısında bulundurmaktadır. Bu kodların sayesinde protein sentezi yapılarak enzimler üretilmektedir. Bu protein ve enzimler aracılığıyla hücredeki yaşamsal faaliyetler yürütülür.