Vücudunuzdaki her hücre, doku ve organ, vücudunuza enerji sağlayan makrobesin proteinini içerir. Sindirim süreci, gıdadaki proteini vücudu tamir eden ve yenileyen amino asitlere ayırır. Protein kasları oluşturmaya, yeni hücreler üretmeye, hormonları ve enzimleri düzenlemeye, yaraları iyileştirmeye ve bağışıklık fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olur. Düşük proteinli protein, protein bakımından zengin gıdalara yetersiz erişim nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde en yaygın olanıdır. Bununla birlikte, zayıf diyet seçimlerini yapan gelişmekte olan ülkelerdeki insanları da etkileyebilir. Yetersiz diyet proteini birçok olumsuz yan etki ile sonuçlanabilir.
Kas erimesi

Diyette protein eksikliği kas ağrılarına, halsizlik ve kramplara neden olabilir. Protein kas büyümesini ve gücünü destekler. Diyetinizdeki protein eksikliği kas gücünü, kas fonksiyonunu azaltır ve yağsız vücut kitlesini azaltır. Ayrıca vücut yağlarını da kaybedersiniz, çünkü protein yağ dokuları için yapı sağlar. Kas ve yağ dokusunun harcanması kaşeksi olarak bilinir.
Ödem

Ödem, vücudun dokularında ve boşluklarında sıvının birikmesine neden olur. Ödem sıklıkla karın, eller, ayak bilekleri ve ayakları etkiler. Protein vücuttaki uygun sıvı ve elektrolit dengesini düzenlemeye ve korumaya yardımcı olur. Yeterli diyet proteini almamak vücudunuzun sıvısını ve elektrolit dengesini etkileyerek şişlik ve ödemlere neden olabilir.
Cilt ve Tırnak Alterasyonları

Diyette protein eksikliği cildinizde ve tırnaklarınızda değişikliklere neden olabilir. Protein hücre yenilenmesini sağlar, yeni hücreler üretir ve ölü olanları değiştirir. Bu nedenle, yeterli miktarda protein tüketmiyorsanız, cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında çok hafif yanabilir ve kolayca yanabilir. Cildin çatlama, dökülme, kuruluk ve döküntüleri ile karşılaşabilirsiniz. Gecikmiş yara iyileşmesi ve ülserler düşük protein alımının belirtileridir. Protein tırnak oluşumuna yardımcı olur. Protein eksikliği tırnaklarda beyaz bantlara veya kahverengimsi lekelere neden olabilir.
Saç kaybı

Kolayca düşen veya renk veya dokuyu değiştiren kuru, seyrek saçlar düşük protein alımının bir göstergesidir. Saç yüzde 90 protein içerir. Protein eksikliği saçları ya da saç dökülmesini azaltır. Tıp Enstitüsüne göre, yetişkin dişiler günde 46 gram protein gerektirir; yetişkin erkeklerde 56 gram protein gerekir.


Enfeksiyon

Bağışıklık sisteminizin vücudunuzu korumak ve bakteriler ve virüsler gibi yabancı maddelere karşı savunmak için proteine ​​ihtiyacı vardır. Vücudunuz doğru miktarda proteine ​​sahip olmadığında, yeni beyaz kan hücrelerinin sayısı azalır. Bu zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve artan enfeksiyon riski ile sonuçlanır.


Sindirim sorunu

Düşük proteinli depolar, uyuşuk, yorgun ve zayıf hissetmenize neden olur. Ayrıca baş ağrısı, bulantı, ishal, mide ağrısı ve hatta bayılma görülebilir. Protein, vücuttaki besin maddelerinin taşınmasına yardımcı olur, onları ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırır ve serbest bırakır. Protein bu fonksiyonu yapamadığı zaman, vücudun homeostazını bozar. Bu iştahsızlık, sinirlilik, uykusuzluk, halsizlik, ve sıcak kalmak için yetersizlik kaybına neden olabilir.