Güneş Sistemi

Bütün gök cisimlerini içerisine alan uçsuz, bucaksız uzay boşluğuna, Evren (KAİNAT) denir. Dünyamızın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi içinde, Samanyolu da büyük uzay boşluğu olan Evren çerisinde yer alır.

Güneş Sisteminin oluşumu hakkında bugüne kadar bir çok teori ortaya atılmışsa da bunlardan NEBULA ve BIG-BENG teorileri taraftar toplamıştır. Bu teorilerin öngörüşü, gezegenlerin Güneş'ten kopan parçalar olduğudur. Uzay boşluğu içinde sayısız ve çeşitli gök cisimleri bulunmaktadır.

Yıldız
Çevresine ısı ve ışık yayan gökcisimleridir.
Örnek: Güneş

Gezegen
Çevresine ısı ve ışık yaymayan, ancak kendisine yayıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gökcisimleridir.
Örnek: Merkür, Mars, Dünya gibi.

Uydu
Gezegenlerin çevresinde dönen, gezegenlerden daha küçük, kendilerine yakın yıldızlardan aldıkları ışığı yansıtan gökcisimleridir.
Örnek: Ay

Meteor (Asteoidler)
Eski gezegenlerden veya kuyruklu yıldızlardan koparçalardır. Gökcisimlerinin çekim alanlarına girdiklerinde çarparak yok olurlar. Dünya, Atmosfer ile çevrili olduğundan yere fazla meteor düşmez. Ay, yüzeyine ise; atmosferi olmadığından çok fazla sayıda meteor düşmektedir.
A.B.D.'de Arizona, ülkemizde ise Doğu Beyazıt çevresinde büyük meteor çukurları vardır . Plütonon "KATl" olduğu halde uzaklığı bakımından dış gezegenler grubunda yer alır. Gezegenlerin, Güneş'ten uzaklaştıkça, Güneş etrafındaki dönme süreleri artar.
Örnek:
Dünya günüyle Merkür'ün Güneş etrafındaki dönme süresi 88 gün, Dünya'nın 365 gün 6 saat, Jüpiter 11 yıl 312 gün (11 x 365), Plüton 249 yıldır.

Güneş
Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezini oluşturur. Yapısının büyük bölümünü
Hidrojen ve Helyum gazları oluşturur.
Çapı: 1.4 milyon km
Sıcaklığı: Tahmini 5750°C
Dünya'ya uzaklığı: 150 milyon km (ortalama) Güneş ışınları yeryüzüne 8'20" (8 dakika 20 saniyede) ulaşır.
Dünya'nın ve Güneş Sistemine bağlı gezegenlerin asıl enerji kaynağı Güneş'tir.