Sıcaklığın Yeryüzündeki Dağılışı
Sıcaklığın yeryüzüne dağılışı izoterm adı verilen eş sıcaklık eğrileri ile gösterilir. Sıcaklık haritalarına ise izoterm haritaları denir. izoterm haritaları günlük, aylık ve yıllık olabilir. Bu haritaların bir kısmı gerçek sıcaklıkları gösterir. Bunlara gerçek izoterm haritaları denir. Bu haritalarda yükseltinin etkisi hesaba katılır. Bir de, yükselti değerleri her yerde sıfır metre kabul edilerek, sıcaklık değerlerinin buna göre düzenlenip çizildiği haritalar vardır. Bu haritalara da indirgenmiş izoterm haritaları denir. Her yerin gerçek sıcaklığına, yükseltiden dolayı kaybettiği sıcaklığın eklenmesiyle indirgenmiş sıcaklık bulunur.
Örneğin, 1000 m. yükseklikteki bir yerin gerçek sıcaklığı 16°C ise, buranın indirgenmiş sıcaklığı;
* Yeryüzünde üç farklı sıcaklık kuşağı oluşmuştur.
* Genel olarak (Dünya nın şekli sonucu) Ekvator dan kutuplara gidildikçe sıcaklık azalır. Ancak en yüksek sıcaklıklara dönenceler çevresinde rastlanmaktadır.
* Kuzey Yarım Küre, Güney Yarım Küre den daha sıcaktır. Çünkü, Kuzey Yarım Küre de karalar, Güney Yarım Küre de denizler daha fazla yer kaplar.
* Kuzey Yarım Küre de, yüksek enlemlerdeki karaların batı kıyıları, doğu kıyılarına göre daha sıcaktır. Sebebi, sıcak okyanus akıntılarıdır. (Gulf - Stream, Alaska, vb.)
* Kuzey Yarım Küre deki sıcaklık farkları Güney Yarım Küre den daha fazladır. Sebebi, kara - deniz dağılışıdır.
* Termik Ekvator ortalama 8° kuzeye kaymıştır. Nedeni, kuzeyde karaların fazla olması ve sıcak okyanus akıntılarının etkisidir.
* Ocak ayında, Kuzey Yarım Küre de kış mevsimi yaşanır.
* Bu ayda Dünya nın en soğuk yerleri Sibirya, Kanada ve Grönland ın kuzey bölgeleridir.
* Bu ayda Dünya nın en sıcak yerleri, Oğlak Dönencesi üzerindeki kara içleridir.
* Temmuz ayında, Kuzey Yarım Küre de yaz mevsimi yaşanır.
* Bu ayda, Dünya nın en sıcak yerleri Büyük Sahra, Arabistan Yarımadası nın iç kısımları, iran, Orta Asya, Meksika, Amerika nın orta kesimleri ve Arizona çevresidir.
* Bu ayda Dünya nın en soğuk yerleri Antarktika Kıtasındadır.