Uzun yol yorgunluğuna karşı hemen dinlenmeye geçmenizi önermiyoruz. Nedeni basit, uzun süre boyunca sınırlı hareket eden kaslarınızın açılmaya ihtiyacı var. Yorgunluktan kurtulmak ve uzun yolculuktan sonra uyku kalitesinin mükemmel olması için egzersiz yapmanız gerekiyor. Uzun süre direksiyon çevirdikten sonra “of, her yerim tutulmuş” dememek için yorgunluğa karşı tavsiyelerimizi zihninizdeki unutulmaması gereken bilgiler dizininize yerleştirin.
Uzun yola çıkıp yeni yerler keşfetmek oldukça keyifli ancak bazen uzun sürüşler ne yazık ki bizler farkına bile varamadan vücudumuzu yorgun bırakabiliyor. Bu nedenle ilk olarak, gideceğiniz mesafeyi göz önünde bulundurarak, ihtiyacınız olan mola sürelerinizi belirlemeye ve eşit sürelerle verimli molalar vermeye özen göstermeniz gerekiyor. Her ne kadar molalarınızı düzenli alsanız da; özellikle yol takibi ve sürüş kontrolü nedeniyle, dikkate bağlı olarak gelişen stres vücudunuzun farklı bölgelerinde kasılmalara ya da sinir sıkışmalarına sebebiyet verebiliyor. Bu da, hem sürüş esnasında hem de sürüş sonrasında vücudunuzda bir takım fiziksel etkiler yaratabiliyor. Üstelik bu etkiler kimi zaman kalıcı olabiliyor ya da dikkat edilmezse daha büyük hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle hem sürüşünüz boyunca hem de sürüşten sonra rahatlamanızı sağlayacak birkaç öneriyi sizin için derledik.
Sürüş Öncesi Olmazsa Olmaz İpuçları
Uzun yola çıkmadan önce alacağınız birkaç basit önlemle de, vücudunuzda yolculuk sonrası ortaya çıkabilecek çeşitli etkileri azaltabilirsiniz. Uzun yolda sürücülerin en çok yaşadığı problem boyun, bilek ve sırt ağrılarıdır. Bu nedenle yola çıkmadan önce koltuğunuzun dik olduğundan mutlaka emin olun. Koltuğa oturduğunuzda, bacaklarınız 90 derece olmalı ve aynı pozisyonda gaz, debriyaj ve fren pedallarına da kolaylıkla erişebiliyor olmasınız. Aynı şekilde arabanın dizi aynası ve yan aynaları da, bu belirlediğiniz pozisyona uygun olarak ayarlanmalı. Eğer sürüş sonrası sık sık bel ağrısı yaşıyorsanız, sırtınızı minik bir yastıkla desteklemek iyi gelebilir. Yine farkında olmadan boynunuzu kasmamak için de, bu sırt desteği size yardımcı olacaktır. Bilek ağrısı yaşamamak içinse, direksiyon kavrayışlarınızı kuvvetli bir biçimde ve bileklerinizi kırmadan ayarlamanız gerekiyor. Böylece ani müdahale gerektiren kimi durumlarda sakatlanmaların ya da burkulmaların önüne geçebilirsiniz. Hazırsanız en sevdiğiniz radyoyu açın, kemerinizi bağlayın ve gaza basın!
Kan Akışınızı Hızlandırın
Küçük bir ısınma turu yaptınız ancak yolda nelerle karşılaşacağınız asla belli olmaz. O nedenle, özellikle molalarınızda araçtan mutlaka inmeye ve vücudunuzu rahatlatacak minik yürüyüşler yapmaya özen gösterin. Ayağa kalkmak ve minik turlar atmak hem belinize hem de ayaklarınıza iyi gelecek. Kan akışını artırmak, yolun geri kalanında sürüş performansınızı olumlu yönde etkileyecektir. Yolculuk boyunca en çok dikkat etmeniz gereken diğer iki şey ise dikkat dağınıklığı ve görüşünüzü korumak olmalı. Bu nedenle, iyi bir uykunun yanı sıra, bol sıvı tüketimine de dikkat etmekte fayda var. Molalarda hafif yiyecekler tercih etmeye çalışın – eğer rotanız Antep ya da Rize gibi özel tatların vatanına uzanıyorsa bu durum biraz zorlaşabilir. Sizi zinde tutacak şarkılardan oluşan güzel bir liste hazırlayın ve mümkünse akıllı telefonunuza güle güle deyin.
Yolculuk Harikaydı, Fakat…
Gezdiniz, gördünüz, yediniz, içtiniz, eğlendiniz ve şimdi eve geri dönme vakti… Uzun yolculuğunuzu tamamladıktan sonra, yolculuk esnasında fark edemeyebileceğiniz kimi problemlerin önüne geçmek için, aracınızdan indikten sonra birkaç basit egzersiz ile boyun, sırt ve bacak kaslarınızı esnettikten sonra ılık bir duş alabilir ve sıcacık yatağınıza duyduğunuz özlemi hızla giderebilirsiniz. İhtiyacınız olan birkaç egzersiz ise şöyle;
Boyun Egzersizleri
Dik olarak oturun. Sağ elinizi kalçanızın altına yerleştirin, sol elinizle ise başınızı arka kısımdan destekleyin. Başınızı öne ve sola eğerken çenenizi sağa doğru çevirin. Boynunuzun arka ve yan kas gruplarındaki gerilmeyi hissettiğiniz noktada 15 saniye kadar bekleyin. Bu hareketi 10 kez her iki yön için tekrar edin.
Omuz Egzersizleri
- Omuz Yuvarlama: Dİk olarak oturun, her iki omzunuzu da aynı anda geriye doğru dairesel olarak hareket ettirin, aynı hareketi daha sonra öne doğru yapın. Bu hareketi 10 kez tekrar edin.
- Kolunuz 90 derece öndeyken, bir elinizi dirseğinizden kavrayın ve diğer omzunuza çekin. 10 saniye gergin bir şekilde tuttuktan sonra gevşetin. Aynı hareketi diğer kolunuz için de yapın. Her taraf için 5’er kere yapmanız yeterli olacaktır.
Ayak ve Bacak Esnetmek İçin Egzersizler
- Dik olarak oturun. Topuklarınızda yükselin, 10 saniye bekleyin ve gevşeyin. Şimdi de parmak uçlarınızda yükselin, 10 saniye bekleyin ve gevşeyin. Bu hareketi 10 kez tekrarlamanız yeterli.
- Dik olarak oturun. Bir eliniz belinizdeyken, aynı bacağınızı düz olarak uzatın, tüm ağırlığınızı topuğunuza verin ve 10 saniye tutun. Bu hareketi 5 kez tekrarlayın ve hareketi diğer bacağınız için uygulamayı unutmayın.