Animatör, birçok kere çizim yaparak,(Key frame),ki bunları hareketlendiren (animasyon)yani hızlıca gösterime sokan bir ressamdır. Animatörler,(internet,video oyunları,televizyon,film sahaları dahil)çalışırlar. Genellikle, animasyon hazırlanırken birkaç veya daha fazla animatörle işbirliği yapmak gerekir. Animasyon yönteminde, resim ve kare oluşturulurken sanatçı ruhuna sahip ve bunun gibi animatörlere ihtiyaç duyulur.
Çizgi film'de payı olan başka sanatçılarda vardır ki, bunlar animatör değildir. Plan ressamları(layout),arka plan tasarımı, ışıklandırma, ve kamera açıları.) Storyboard(senaryodaki eylemlerin çizimi)ve Arka plan (Background)ressamı,sahne dekorunun boyanması). Bundan başka, ses aktörleri,müzisyenler ve diğer yetenekler eklenebilir animasyonun derinliklerine inildiğinde.
Uzmanlık sahaları
Animatörlerin uzmanlık sahalarından olan Karakter animatörleri(karakteri hareketlendirme,konuşturma,rol v.s) ve Özel Efekt Animatörleri (bir karakteri değil,ekseriya araçlar,makineler, ve doğal olaylara benzeyen yağmur,kar,su gibi.)
Rötuş ressamı
Büyük stüdyoların prodüksiyonlarında, animatör bir veya daha fazla yardımcıyla (bunlar rötuş ve inbetweeners ressamları)çalışır. Kaba taslak çizilen önemli pozları tekrar çizer. Genellikle,ressam ilk zaman bu safhalarda çalıştırılır,ilerleyince tam animatör olabilir.
Yöntemler
Geçmişte animasyon yapmak, uzun ve zahmetli bir iş idi. Her kare elle çiziliyor, her hareket için ayrı çizimler(selüloid kâğıt üzerinde)yapılıyor,kopyası çıkarılıyor, ve boyanıyordu. Bu yöntemler tarihe karıştı.
Son yıllarda çok değişik animasyon teknikleri çıktı. Bugünün çizgi filmleri ilginç yöntemler kullanılarak yapılıyor. Çoğunlukla,bilgisayar kullanılarak(animasyon işleminde)daha ucuz ve hızlı yapılıyor. Bu animasyon prosedürünün daha verimli,animatör için daha az yorulma olanağı sağlıyor.