Mardin'in Derik ilçesinde yaşayan Hasan Kızıl, hurdacılardan topladığı malzemelerle kendi imkanlarıyla yürüteç ve protezler yapıp 200 hayvanın yürümesini sağladı. Türkiye Diyanet Vakfı'nca 'Uluslararası İyilik Ödülü' verilen Kızıl'ın şimdiki hedefi ise çocuklar için protez yapmak.


Türkiye Diyanet Vakfı tarafından verilen 'Uluslararası İyilik Ödülleri' sahiplerini buldu. Çevresinde 'hayat tamircisi' olarak tanınan 22 yaşındaki Hasan Kızıl da bu yıl ödül alan isimler arasındaydı. Kızıl, ödülünü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.
"Hayvanlar, her şeyin en iyisini hak ediyor"

Kızıl, engeli olan hayvanlar için protez yapma fikrinin nasıl oluştuğunu şu sözlerle anlattı:
"Küçüklükten beri hayvanları çok seviyorum. Çocukluğumda başlayan hayvan sevgim var. Çevremde gördüğümü engelli hayvanlar için neler yaparım, diye düşünmeye başladım. Yurt dışında yapılan protezleri inceledim. Daha sonra onları kendim yapmayı denedim. İlk etapta kırık oyuncaklar kullanmaya başladım. Böyle çok işe yaramıyordu; ama beni mutlu ediyordu. Sonra biraz daha araştırmalara başladım. Bu çalışmayı daha profesyonel hale getirmeyi hedefledim. Hayvanlar, her şeyin en iyisini hak ediyorlar. Alüminyum boruları alarak, bisiklet tekerlekleri alarak, bir araya getirdim. Sonra çok güzel yürüteçler ortaya çıktı. O an onları götürdüğüm zaman ilk etapta o köpek veya kedi o yürüteçten korkuyorlardı; ama zamanla alışıyordu"

"Çocuklar ve hayvanlar için yaptığım projeler tamamıyla ücretsiz"


Kızıl'ın protez çalışmaları sadece hayvanlarla sınır değil. Yardımsever genç, şimdi de kolu olmayan bir çocuk için protez yapma çalışmalarına başladığını şu sözlerle ifade etti:
"Şu an benden istenen yürüteç sayısı, 100 ile 150 arası. Bir de çocuklar için başka projem var. Şu anda bekleyen bir sürü kişi var. Bir çocuk için protez yapmayı düşünüyorum. Çocuğun eli ve kolu yok. En büyük hayali, kendi başına yemek yemesidir. Annesi ona baktığı için yemeğini veriyor ve bu durum aşırı zoruna gidiyor. Çalışmalara başladım. Onun için bu tarz bir protez yapacağım. Bu protezler çalışabilir. İstediği her şeyi eliyle alabilecek. Böylece çatal, bıçak ve kaşık ile yemeğini yiyebilecek. Bu, tamamen plastik ve ucuza mal oluyor. Çocuklar ve hayvanlar için yaptığım projeler tamamıyla ücretsizdir."

"Toprağın bu tarafındayken, yapabileceklerimizi yapalım"


'Uluslararası İyilik Ödülü'ne layık görülmesinin kendisini mutlu ettiğini ve güç kazandırdığını belirten Kızıl, "Toprağın bu tarafındayken, yapabileceklerimizi yapalım. Toprağın diğer tarafında her şey için çok geç olabilir. O yüzden bütün canlılara insanlık için çalışmalıyız" diye konuştu.