Mikrotübüllerden oluşan zarsız yapılara sentriol denilmektedir. Sentrioller sentrozom denilen organelin bir kısmıdır. Sentrozom organeli 9’lu mikrotübüllerden oluşmaktadır. Bu 9’lu mikrotübüllerin 3’lü yani triplet yapısına sentriol denilmektedir.
Sentriol görevi, hücre bölünmesinin interfaz evresinde yani hazırlık evresinde yer alan ve iğ ipliklerinin oluşmasını sağlamaktır.
Hücre bölünmesinin interfaz evresinde her bir sentriol ikiye bölünerek hücrenin karşılıklı kutuplarına çekilirler. Kromozomların iğ iplikleri yardımıyla kutuplara çekilmesine yardımcı olurlar.
Sentriol yapısı, dairesel bir hat üzerinde yan yana dizili 3’lü yani triplet mikrotübüllerden oluşmaktadır. Sentrozom üzerindeki bu 3’lü triplet mikrotübüllere “SENTRİOL” denilmektedir. Sentriol denen bu yapıların bir araya gelerek oluşturduğu 9’lu mikrotübül yapısına ise sentrozom denilmektedir.
Sentrozom ilkel bitki gruplarında, kırmızı algler dışındaki bütün alglerde, yosunların tümünde, eğreltilerde, tek hücreli birçok bitki de ve hayvan hücrelerinde bulunan bir organeldir. Çiçekli bitki türlerinde sentrozom organeli bulunmamaktadır.
Sentriol Nerede Bulunur?
Sentrozom genellikler hücre sitoplazmasında yer alan nükleusun yakınında bulunan bir organeldir. Sentriol denen yapı sentrozomun 3’lu kısmı olduğu için senriol de bu kısımda bulunur. Sentrozom hücre bölünmesinde iğ ipliklerinin oluşmasını sağlamaktadır.